Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week 10 - 4 maart 2020

7 – 8 MAART: 2de ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD

" Jezus wordt verheerlijkt op de berg Tabor "


Wanneer wij dit weekend Petrus in het evangelie horen zeggen: “Laat ons hier drie tenten bouwen”, dan voelen wij hoe heerlijk het moet geweest zijn, om samen te zijn met een heerlijke Jezus. Wij kunnen er eens aan denken, als wij dit evangelie beluisteren: is dat heerlijk gevoel in onze kerk aanwezig? Doen wij er wat aan of kniezen wij erover? Voor wie willen wij een tent voorbehouden? Voor wie nemen wij volgende week wat mee naar ons d e e l k a s t j e ???

17.30 u. Eucharistieviering

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS

Kerkelijk ontbijt! Broederlijk Profijt! Zondag 8 maart

Het hoeft niet meer gezegd dat het kerkelijk ontbijt in Zammel een jaarlijkse traditie is die heel wat trouwe Gelenaars die Broederlijk Delen een warm hart toedragen, naar de St.-Laurentiuskerk in Zammel brengt. De dag ervoor is de kerk helemaal klaargemaakt (met hulp van onze vormelingen) voor deze mooie voormiddag. Tafels worden binnengebracht, stoelen verschoven en het buffet opgesteld.

Op deze tweede zondag van de veertigdagentijd stellen we ons de vraag “Wat is mijn droom voor deze wereld?” Zoals jullie weten legt Broederlijk Delen dit jaar nog meer dan anders de verantwoordelijkheid bij ons. We moeten nadenken over hoe wij in ons eigen leven “Delen” gestalte geven. Niet alleen de mensen in het Zuiden moeten immers bouwen aan die droom van een mooiere wereld, ook wij moeten onze handen uit de mouwen blijven steken, niet enkel financieel maar ook met concrete daden.

We starten ons ontbijt dan ook met een mooie viering waarin onze vormelingen hun kruisje ontvangen. Wij krijgen er dit jaar ook een boeiende getuigenis vanuit het Zuiden met onze Afrikaanse gast! De viering start om 09.00 u.

Na de viering is het buffet geopend voor een solidair ontbijt waar jong en oud elkaar ontmoeten voor een fijne zondagvoormiddag. Een vrije bijdrage voor Broederlijk Delen is van harte welkom en wordt ten zeerste gewaardeerd.

We hopen dus weer met velen te zijn! Zondag 8 maart om 09.00 u. in de kerk van Zammel!


Missionair kerk zijn

Op 13 februari ging er in het PC te Balen een vormingsmoment door voor de verantwoordelijke teamleden Catechese en verkondiging in ons bisdom. De focus lag deze avond op verkondiging en catechese los van de sacramenten. Traditiegetrouw zijn wij immers op dit vakgebied bijna automatisch gericht op de kinderen en jongeren die samen met hun ouders zich voorbereiden op doopsel, eerste communie en vormsel, en dat is zeer goed op zich, maar catechese en verkondiging gaat veel ruimer, of zou het toch moeten gaan in onze kerk. 

Catechese of eerste verkondiging

Eerst en vooral dienen we een onderscheid te maken tussen de termen “Catechese” en “Eerste verkondiging”.

“Catechese” is een blijvende inwijding, een blijvende vorming, in de gemeenschap van christenen en in het christen zijn op al zijn gebieden en met al zijn aspecten. Catechese is er dus voor mensen die al christen zijn! Christenen dienen zich te blijven verdiepen in hun geloof. In Geel hebben we zo onder meer twee Bijbelgroepen en een leesgroep rond de Handelingen van de apostelen.

“Eerste verkondiging” gebeurt natuurlijk ook in onze pastorale eenheid. In de voorbereiding op de sacramenten (die we eigenlijk een beetje verkeerdelijk catechese noemen) bereiken we zo onder meer heel wat kinderen met hun ouders. Ook in de homilie in vieringen wordt de Blijde Boodschap verkondigd. Verkondiging is natuurlijk een veel ruimer begrip dan alleen maar praten met woorden. Werken met armen, je gelovig inzetten voor zieken, een luisterend oor zijn voor iemand in nood,… allemaal vormen van “verkondiging”, het zichtbaar maken en uitdragen van je geloof naar buiten toe! 

De Heilige Geest

Paus Franciscus roept ons in zijn encycliek “Evangelii gaudium” op om een missionaire kerk te zijn en te worden met het oog op de armen (in de ruimste zin van het woord). Als kerk, en pastorale eenheid, staan we voor de uitdaging om missionaire keuzes te maken die ons richten naar de toekomst. Deze keuzes zullen misschien soms zelfs radicaal anders zijn dan de weg die we nu gaan, maar dat mag ons niet tegenhouden (aldus onder meer de paus) om de juiste richting in te slaan.

Voor dit alles mogen we vertrouwen op en ons laten leiden door de Heilige Geest. Timoty Radcliffe (Dominicaan) formuleerde het zo:  “Er is geen grotere vrijheid dan jezelf te laten leiden door de Heilige Geest. De Heilige Geest werkt in ons. Leerling van Jezus zijn is riskant en niet gecontroleerd. Onze maatschappij is soms bang van risico’s. Maar vergelijk het met het leven van de missionarissen van vroeger. Zij namen het risico. Je moet als christen bereid zijn om het risico te nemen om af en toe eens mis begrepen te worden, net zoals Jezus vaak mis begrepen werd, maar dat belette Hem niet om de liefdesboodschap uit te dragen.”

Ook in onze pastorale eenheid zijn en blijven we op zoek, om deze opdracht waar te maken. Een boeiende zoektocht is het met vallen en opstaan, maar vooral verder gaan! (Dirk)


Chansonnamiddag voor Het Zuiden 

Wij nodigen u van harte uit voor een fijne chansonnamiddag in de CONCERTZAAL van de MUZIEKACADEMIE STATIONSTRAAT 29 – in GEEL. Met het programma van deze  aangename zondagnamiddag kunnen wij volop genieten van luisterliedjes en chansons, terug naar de betere muziek van de sixties en seventies. Dit alles gaat door op zondag 29 maart van 14.30 u. tot 18.00 u. en is een organisatie van De Zuidprojecten van Geel (4de Pijlers/Gos voor de ingewijden).

Tijdens pauze kan je genieten van een heerlijke frisdrank en na concert is er kans om na te praten. Kaarten aan 9 Euro zijn nu beschikbaar.
Je kan kaarten bij bestellen bij Liesbeth Houtmeyers op 0477 46 02 05

Welkom en bestel nu je kaarten, gewoon doen. 


DAVIDSFONDS

Davidsfonds Geel, CC de Werft en het Gasthuismuseum organiseren de Geelse editie van de Nacht van de Geschiedenis met dit jaar als thema ‘Nieuwe buren’.

Er zijn heel wat Kempenaars die elders – soms in andere continenten – hun geluk gingen zoeken en ook het omgekeerde is het geval: je vindt momenteel in Geel meer dan 50 verschillende nationaliteiten.
Daar zullen wel boeiende verhalen achter zitten!
En bij die verhalen serveren de organisatoren straffe muziek.
Fans van de Oavet van de Platte Klap zullen wellicht enkele gezichten herkennen. De muziek is van Stefan Dixon, een Zuid-Afrikaan die de liefde volgde en zo in Brussel belandde. Hij maakte zich ondertussen ook Vlaamse klassiekers (o.a. Mia!) eigen.
Alles gaat door op vrijdag 13 maart om 20.00 u. in het Gasthuismuseum. Prijs: 12 euro (10 euro voor Davidsfondsleden). Inbegrepen: een hapje en drankje achteraf.
Tickets kunnen via CC de Werft op 014 56 66 66 of via de website www.dewerft.be.

PAROCHIENIEUWS OVER DE GRENZEN HEEN - VAN ZUID TOT NOORD

LEVENSLOOP NETELAND

Levensloop is een initiatief van de Stichting tegen Kanker.
Na eerdere edities in onder andere Aalst, Beveren, Brugge, Edegem, Genk, Hasselt, Koksijde, Kortrijk, Leuven, Lommel, Sint-Truiden,… is het binnenkort de beurt aan onze regio.

Levensloop strijkt neer in Olen op 18 en 19 april, op het domein Teunenberg en wil in 24 uur actie voeren voor alle leeftijden.

Bedoeling is het gemeenschapsleven van verschillende gemeenten te verenigen, zonder competitie maar met als doel:

Alle info is te bekomen bij Levensloop Neteland, gsm 0468 24 59 60, LLneteland@outlook.be, www.facebook.com/levensloopneteland


 


Archief

Deze Week Week 52 Week 02 Week 03 Week 04
Week 05 Week 06 Week 07 Week 08 Week 09
         
         

Externe Links