17 18 AUGUSTUS: 20STE ZONDAG DOOR HET JAAR
" Geen vrede, maar verdeeldheid "
In veel families is er geen vuiltje aan de lucht, tot …
Er gedeeld moet worden.
Wát wordt er dan eigenlijk verdeeld ?
Wie wordt er van delen beter ???
Een doordenkertje bij verdeeldheid !
17.30 u eucharistieviering
Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro
PASTORALE EENHEID HH DIMPNA EN GEREBERNUS NIEUWS
Moederdag
Moederdag, een gelegenheid om alle moeders, moekes, mama’s, ma’s in het zonnetje te zetten. Naar aanleiding daarvan een babbel met een warme hartelijke moeder van onze pastorale eenheid.
Marie is niet afkomstig uit Geel, maar woont er sinds lang. Gehuwd, kinderen, schoon- en kleinkinderen, zo gaat dat vertelt zij als we er op een zonnige zondagnamiddag op bezoek gaan. Eén van de kinderen is net met de twee puber-zonen komen eten, de jongste zit boven op de computer en twee andere kleinkinderen gaan net de tuin in om daar te spelen in de zon. "En moeder kan de tafel afruimen he," lacht Marie, "maar dat is met veel plezier gedaan, want moeder zijn is zorgen voor je gezin toch?"
En dat moeder zijn niet enkel zorgen is voor je gezin, maar ook voor de gasten, blijkt direct, want onmiddellijk komt er een biertje op tafel, waar de twee pubers natuurlijk direct...
"Toen ik van de oudste zwanger was, het negen maanden uitkijken naar een kind dat echt van mij was. Ik besefte heel goed dat het natuurlijk ook van mijn man was, maar het uitkijken naar dat ene kindje, negen maand gegroeid in mij, dat was een hemels gevoel. Na de bevalling echter, wist ik onmiddellijk, dit kindje is van ons, niet mijn bezit, maar samen zijn we er verantwoordelijk voor."
Marie wordt heel serieus en vertelt: "Weet je, moeder zijn is eigenlijk altijd een stukje loslaten. Je bent verantwoordelijk voor je zoon of dochter, voor je kinderen, maar ze zijn niet je bezit, en dat besef je al heel snel. Ze groeien op, elk tot een unieke persoon met een eigen willetje en met hun eigen talenten. Dat merk ik nu zeker ook bij m'n jongste kleinkinderen. Als je kinderen pubers zijn, dan moet je ze leren volwassen te worden, meer nog dan leren, ze helpen en begeleiden. Je kinderen fouten laten maken en eens met hun hoofd tegen de muur laten lopen is niet gemakkelijk, maar is noodzakelijk, hoe zeer dat het soms voor je als moeder ook doet, maar vaak leren ze nog het best uit hun eigen fouten."
Casper en Jonas, de twee pubers aan tafel zitten er wat stil bij, misschien eens tijd voor een vraag aan hun. "Jongens, wat is een mama voor jullie eigenlijk?" Geen makkelijke vraag blijkbaar voor een 14 en 16 jarige, maar na enige aarzeling en met een grote glimlach komt het korte antwoord: "Euhm, ... wel ja, wel die zorgt voor ons en soms zaagt ze ook eens van dat mag wel en dat mag niet, maar ja die is er gewoon altijd voor ons." De schoondochter knikt heel bevestigend, en wat me opvalt is dat voor welke generatie moeders ook, de fundamenten hetzelfde zijn. "Fundamentele dingen blijven voor elke moeder hetzelfde," zegt de schoondochter. "Wij gaan nu werken, terwijl onze moeders nog thuis waren, maar uiteindelijk moet je voor je kids zorgen."
Marie is niet enkel een zorgzame moeder en grootmoeder, maar daarnaast is ze ook nog actief als vrijwilliger voor vluchtelingen te helpen, de parochie, de buurvrouw die het wat moeilijker heeft, iemand wat verder, ... "En ja, natuurlijk bij m'n eigen oude moeder moet ik ook nog langs. Weet je, ik brand vaak een kaarsje bij Onze Lieve Vrouw (een elektrisch, dat is veilig he voor de kleinkinderen) en Maria geeft met steun en kracht om het vol te houden. Marie blijft positief, haar leuze is volgens mij: het leven kan schoon zijn maar je moet het schone maken. Als alles goed gaat moet je er ook van genieten, want het kan in een seconde omslaan en dan heb je elkaar echt nodig. Ze beseft als geen ander hoe gelukkig ze is dat alle kinderen en kleinkinderen gezond zijn.
Een moeder uit de duizend. (Dirk)
Heiligen uit onze eigen parochies
St.-Laurentius
Op 10 augustus was het feest in onze parochie van Zammel met taart en receptie na de viering, want zij vierden hun naamheilige: Laurentius van Rome, die stierf in 258. Van harte proficiat aan de parochie in Zammel. Wij vertellen zoals gezegd dit jaar graag een klein stukje geschiedenis over de heilige. Puur historisch gesproken horen we in de bronnen voor het eerst iets over Laurentius tegen het einde van de 4e eeuw, dus ruim honderd jaar na de veronderstelde datum van zijn dood. De bekendste bron is bisschop Ambrosius van Milaan († 397; feest 12 december). Hij woonde in Spanje; van daaruit ondernam hij in de jaren 402/403 een pelgrimstocht naar de martelaarsgraven in Rome. Vervolgens schreef hij over hen een hymnenboek: ‘Peri Stephanoon’ (‘Over de zegekransen’). De oude schrijvers weten te vertellen dat Laurentius diaken was in dienst van de toenmalige bisschop van Rome, Sixtus II. Toen de paus stierf, was Laurentius heel bedroefd. Sixtus zou hem hebben verzekerd dat hij hem binnen drie dagen zou volgen in het martelaarschap. Intussen zou hij hem op het hart hebben gedrukt zorg te dragen voor de schatten van de kerk. Daarop zou Laurentius in de dagen erna de heilige vaten hebben verkocht, en de opbrengst ervan onder de armen hebben verdeeld. Toen de keizer naar de schatten van de kerk kwam vragen, bracht Laurentius de armen van Rome bijeen en noemde hen ‘de schatten van de kerk’: een grapje, maar wel diepzinnig. Omdat de keizer dit gebaar niet kon waarderen, veroordeelde hij Laurentius tot de foltering op een gloeiend rooster, als was hij een stuk gebraden vlees. Ook daarover zou Laurentius een grapje hebben gemaakt. Het werd echter zijn eigen dood.
de preekstoel
Op dinsdag 20 augustus nodigen we u allen weer uit in de St.-Waldetrudiskerk in Herentals en dit om 20.00u. Op de preekstoel vertelt Nadia Nsayi deze avond over wat christelijk geloven voor haar kan betekenen. Nadia is een jonge Congolese vrouw die als beleidsmedewerker werkt bij Pax Christi en Broederlijk Delen. Zij heeft bij vele beleidsmakers een gezaghebbende stem als Congo-expert.
Zuidergekte in Geel
Kom op 25 augustus naar de Kunsten- en Zuidergektemarkt en beleef een heerlijke zuiderse sfeer. Tussen 14 en 18 uur geniet je op de Markt van optredens, Zuiderse keuken, kleurrijke standen, en nog zo veel meer.
Zuidergekte is een vijfjaarlijks evenement in de stad dat Gelenaars, organisaties en verenigingen uitnodigt activiteiten te organiseren rond het thema wereldburgerschap. De geslaagde editie blikt terug op initiatieven als een lezing over ontwikkelingshulp, een uitstap naar de Matongéwijk, een kermiscafé met biobier… Zo lieten meer dan 75 Geelse verenigingen en organisaties de voorbije vijf maanden zien dat ze echte wereldburgers zijn. Ook de stadsdiensten en Geelse basisscholen gingen aan de slag met Zuidergekke initiatieven.
Op 25 augustus sluit Zuidergekte feestelijk af met de Kunsten- en Zuidergektemarkt. Kom genieten van kleurrijke standen, Zuiderse keuken, zwoele beats en livemuziek vanuit alle uithoeken van de wereld. Je ontmoet Geelse wereldburgers en organisaties die actief zijn in het Zuiden én je koopt duurzame hebbedingetjes bij lokale kunstenaars en handwerkers. Mag het wat actiever zijn? Swing de heupen los tijdens een dansworkshop, of neem rustig plaats op het Fairtradeterras. Ook voor de allerkleinsten is er animatie! Kortom, kom heerlijk rondkuieren op de laatste markt van de zomer die Geel net nog een tikkeltje warmer maakt!
vieringen in Geel Punt
Vanaf juli zal er in de kerk van St.-Gerebernus
Punt nog maar om de veertien dagen een viering plaatsvinden.
Voor de exacte data verwijzen wij u naar de kader met misuren op de
binnenbladzijde van ons parochieblad.
PAROCHIENIEUWS OVER DE GRENZEN HEEN
Vandaag bieden wij een uitgebreide versie
van ons nieuws, maar tijdens de vakantie wordt het kerkelijk nieuws in Geel ook
wel een beetje schaars.
Dit blad geeft de vieringen aan voor drie weken en over drie weken doen wij dit
nog eens over…
Onze nieuwsstroom naar de lezers, die
sputtert een beetje, maar de lezers hebben nu méér tijd.
Jullie kunnen ons overstelpen met kaartjes of foto’s van kapelletjes op
vakantie.
Postadres: parochies Geel, Kapelstraat 20.
Mailpost: info@pastoraleeenheidgeel.be
Archief
De gezinsvieringen gaan door op de vierde zaterdagavond van de maand om 18.00 u.
Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Opgelet een misintentie kost nu 13 euro !
Externe Links
Pastorale eenheid Geel: nieuwe website met alle info van de parochies in Geel (parochiesecretariaat, parochiezaal en misuren) die deel uitmaken van de pastorale eenheid Geel
Kerk en Leven: dit eigenste parochieblad, weekblad met nieuws uit de parochie, federatie, dekenaat, het bisdom en de wereldkerk
Kerknet:
is de officiële website van de katholieke kerkgemeenschap in Vlaanderen en
informeert over de Kerk in Vlaanderen en de wereld met dagelijkse
KerkNet-nieuwsbrief.
Kerken in Vlaanderen: meer dan 10000 foto´s van de meer dan 2000 kerken in Vlaanderen zowel van buiten als van binnen
Kapelletjes in Vlaanderen: 1000-en foto´s van de kapelletjes in Vlaanderen en zoals het spreekwoord zegt "Loopt men langs Vlaamse wegen, overal komt men Maria tegen", hebben we er hier veel van. Via deze link kan je rechtstreeks de foto´s van de kapelletjes uit Geel (Punt) bekijken. De beschrijving van de kapelletjes in Geel vind je hier.
Liever leven met o.a. cursiefjes van Luc Versteylen "Alle paarden ..."
Thomas (Theologie, Onderwijs en Multimedia: Actieve Samenwerking)
Tertio: het christelijke opinieweekblad voor Vlaanderen dat christenen en de Kerk een stem wil geven in het maatschappelijke debat
Braambos: een radioprogramma elke zondagavond en op kerkelijke feestdagen na het nieuws van 20.00 u. op Radio 1 en tweewekelijks een tv-uitzending op zondag rond 09.00 u. op ÉÉN en diezelfde avond rond 23.00 u. op CANVAS.
Nabbi
Kerk spreekt jeugd via internet aan
De Vlaamse bisschoppen hebben gisteren de website nabbi.be gelanceerd. Op
die manier willen ze kinderen in hun eigen leefwereld bereiken. Ook kinderen
die het geloof niet van thuis kennen, hoopt men zo te bereiken. Verkondiging
van de blijde boodschap via het internet dus.