Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 52 - 25 december 2013

28 – 29 december : FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE
DE VLUCHT NAAR EGYPTE

Zaterdag 28 december: H.H. Onschuldige kinderen
Woensdag 1 januari: feest van de Moeder Gods


Jozef: God wist hem te vinden in zijn dromen.
Zijn wij in onze dromen aanspreekbaar voor God ?
Durven wij worden als Jozef,
Hij deed gewoon wat gedroomd moest worden!

Naar het rode bijbeldoosje

18.00 u. Kerstviering; Jgt Vandenbussche Lou

08.00 u. eucharistieviering

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

“God en klein pierke”, God ontmoeten in Geel (3)

Wij gaan voort met onze reeks “God en klein PierkeOp zoek naar de mens achter het icoon, In onze nieuwe reeks willen wij op zoek gaan naar God en klein pierke. We zoeken plaatsen, alledaags of speciaal, waar gewone Gelenaren, God ontmoeten, ervaren, zoeken.

Wij gaan voort met onze reeks “God en klein PierkeOp zoek naar de mens achter het icoon. Wij zochten, uit, waar de mensen in Geel hun God en hun gidsbeeld zowat opdoen. Zowel de grote God van het Vatikaan als die … van Klein Pierke …

GOD LEREN KENNEN (3)

Om God te ontmoeten zegt men vaak, moet je de juiste condities creëren zoals stilte. Ook de juiste plaats zoals een abdij, en tijd nemen kunnen helpen. Vaak hoor je tegenwoordig ook zeggen dat mensen niets meer kennen van God, bijbel, geloof...

We willen zeker niet beweren dat kennis een eerste en enige vereiste is om tot God te komen, maar aan de andere kant, helpt het wel om via verhalen, kennis van tekens, gewoontes,... tot God te komen. Als je weet wat dat kruisbeeldje bij oma aan de muur betekent, dan kan het een hulpmiddel zijn... Als je weet dat het verhaal van de herder en de 100 schaapjes is verteld door Jezus en dat er bovendien een boodschap achter zit, dan krijgt het een veel diepere inhoud en zet het je misschien wel op weg... Dit alles ondervonden we in elk geval toch in de klas van Meester Toon, waar we even op bezoek gingen.

Draai je blad even om, want we hebben bezoek,” zegt meester Toon als we het derde leerjaar van de school in Larum binnenkomen. De kinderen hebben net een toets van godsdienst. Omdat we niet zoveel tijd hebben, vallen we dan meteen maar met de deur in huis. “Wat doen jullie in de godsdienstles allemaal?” Blijkbaar is dit geen goede journalistieke vraag, want er valt een algemene stilte. (En is het niet net in de stilte dat God kon spreken?) Na wat aandringen komen de tongen dan toch los. “We lezen in ons boek. We bidden. We tekenen. We lezen in de bijbel....” “Denken jullie soms aan God of wanneer denken jullie soms aan God?” Ook dat is weer een moeilijke vraag, maar als er één iemand zegt dat het kruisje hem aan God doet denken, dan gaan er toch vele vingers in de lucht. God kom je tegen bij oma in huis of in de kerk of diep in ons hart of in de natuur. Hoe meer voorbeeldjes er naar voor komen, hoe enthousiaster de kinderen worden. De godsdienstles blijkt dus echt wel leuk te zijn bij meester Toon in de klas. Leergierig en openstaand voor al wat nieuw is, om veel te ontdekken, ook over Jezus en God... met dat beeld ging ik naar buiten.

Bij het maken van dit stukje moest ik denken aan twee stukjes uit de bijbel...

Het eerste komt uit het evangelie van Marcus...

Ik verzeker jullie, wie het koninkrijk van God niet aanneemt als een kind, komt er beslist niet in.’ Hij omarmde hen en zegende hen, terwijl Hij hun de handen oplegde.

In de eerste brief van Johannes lezen we dan weer...

“En wij, wij hebben gezien en wij getuigen dat de Vader zijn Zoon heeft gezonden om de redder van de wereld te zijn. Als iemand erkent dat Jezus de Zoon van God is, woont God in hem en woont hij in God. Zo hebben wij de liefde leren kennen die God voor ons heeft, en wij geloven in haar. God is liefde: wie in de liefde woont, woont in God en God is met hem.”

Het stemde tot nadenken....

afscheid en welkom ???
Met dit nummer 52 zijn wij aan het einde gekomen van een “noest” jaargang van ons parochieblad. Het heeft een heel nieuwe “look” gekregen. Het komt beter aan bij de abonnees, want hun naam en adres staat erop. Het is ook in kleur. En … onze mensen hebben massaal geherabonneerd. Dank U !!! Welkom aan de nieuwelingen.
Toch moeten wij oppassen, want sommige mensen dreigen wij voor het laatst tegen te komen, omdat hun abonnement nog niet vernieuwd is.
Wij weten, dat het hier dikwijls om vergetelheden gaat en daarom deze laatste oproep. Ga niet meer langs in je parochie, want daar zijn de lijsten afgesloten. Als je nog moet betalen voor Geel ZUID, doe het dan op IBAN-rekeningnummer: BE81 3200 1472 9724 Kerk en Leven Geel Zuid
Prijs van het abonnement: 32,00 euro. Je mag ook bellen naar 014 / 58 23 83 om stellig te beloven dat je morgen gaat betalen.
Dan doen wij ook ons best om je helemaal aan boord te houden.

en onze beste wensen
Wij wensen al onze lezers een zalige periode toe.
Wij proberen met een hele ploeg mensen in 12 parochies iedere week klaar te staan en dat lukte nu en dan toch perfect.
Moge 2014 een verbeterde uitgave worden van zijn voorganger !
Uw parochieblad-team van heel Geel.

KERSTMIS VIEREN IN GEEL  ANNO 2013

Federale middernachtmis
Als duisternis donkerte geworden is in je huis en je leven, dan is elke vorm van licht welkom.
Wanneer lucht somber dreigt maar een ster het nachtdonker verkleint, dan is er hoop.
Groeiend licht dat kaars na kaars beetje bij beetje gestaag en zeker het grijsgrauwe verdrijft,
wanneer je de broze vlam behoedzaam omarmt, dan gaat smeulend vuur weer branden, vonken slaan gensters. Weinig in aantal klein in grootte sterk in kracht doen ze nieuw leven ontstaan.
Licht toelaten, licht aansteken om hoop te geven en leven te delen, dat is Advent.
En die periode van hoopvol uitzien naar de komst van het licht eindigt met het hoogfeest van Kerstmis, waarin we de geboorte van dat Licht in de wereld willen herdenken en vieren. Wij willen u allen uitnodigen op de federale nachtmis die doorgaat op kerstnacht 24 december om 24.00 in de kerk van Ten Aard. Tijdens deze kerstnacht willen we biddend en zingend samenzijn bij de kribbe, verbonden met elkaar en met vele mensen in de wereld die het kerstfeest vieren.
We willen een speciale oproep doen aan de mensen die in onze zangkoren zitten om samen koor te vormen tijdens de nachtmis. Er is volkszang, met een gekende Kyriale  en allemaal gekende kerstliederen. Vooraf oefenen is niet nodig, maar het zou fijn zijn, als we vooraan in de kerk enkele trekkers hebben die samen een koortje vormen om de mensen mee te begeleiden. Mensen die willen meezingen in het koortje, verwachten we om 23.30 in de kerk. We hopen met velen te mogen zijn om samen Kerstnacht te vieren. 

Hier nog een lijst van de andere kerstvieringen … overal eentje en dan nog onze federale Kerstviering.

* Dinsdag 24 december

* Woensdag 25 december

ACW QUIZ
Vrijdag 27 december
organiseert ACW-Geel zijn jaarlijkse trefquiz voor het goede doel. Dit is echt een kans om met je gezin, familie, buren, vrienden of club een toffe en actieve avond door te brengen.
De opbrengst van de quizavond gaat naar organisaties, verenigingen of mensen uit het Geelse die die zich inzetten voor “de anderen”.
De winnende ploeg ontvangt  200 euro. Bij aanvang van de quiz wordt bij loting bepaald welke andere acht plaatsen in de eindrangschikking recht geven op nog een prijzenpot van ieder 100 euro. De deelnemende ploegen kunnen zelf een eigen project kiezen waaraan ze bij mogelijke winst de opbrengst willen schenken.
Deelnemen gebeurt per ploeg van maximum 7 personen. De deelnameprijs bedraagt 12,5 euro. 
De ACW trefquiz start om 20.00 u. In de feestzaal van Elsum.
Inschrijven en inlichtingen bij Johan Merckaert , 0491 08 26 65, acwgeel@hotmail.com

TWEEDE KERSTDAG IN BEL
Op donderdag 26 december om 15.00 u. is er weer 'U zijt wellekome', een gezellige kerstsamenzang in de Sint-Lambertuskerk in Bel. Die samenzang (een organisatie van Davidsfonds Geel) wordt begeleid door het ervaren mannenkoor Conamus. De vrije bijdrage gaat dit jaar naar  Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat zich inzet voor een menswaardige bescherming van asielzoekers en vluchtelingen via 50 lidorganisaties en heel wat vrijwilligers. (www.vluchtelingenwerk.be). Meer info: Jeannine Geukens (014/72 02 85)

VZW KREATIEF GEEFT CURSUS
Maak je goede voornemens voor 2014 concreet en ga een cursus volgen ! Misschien wel “Naaiatelier  beginners”  vanaf 9 januari op donderdagavond  (8-lessen) in een kleine groep. (maximum 12 deelnemers) tegen een democratische prijs.
Ook al ben je niet handig, met de hulp van onze vrijwilligers, zullen de resultaten je verbazen. We leren er je een machine opstellen, een patroon tekenen, stof knippen,…. Rokjes, kleedjes, broeken, tafellakens, schorten …… met de hulp van onze lesgeefsters gaat je dat zeker lukken.
Ook broeken korter maken, kleding verstellen en herstellen, ..... samen maken we er mooi werk van tussen 18.30 en 21.00 u. in het ACW-huis in de Stationsstraat. Je moet wel op voorhand inschrijven!
Info en inschrijven?  www.vzwkreatief.be , Kreatief.geel@skynet.be of 014 56 05 95.
Vraag naar Chris of Leen.
Handtasjes, knuffels en/of poefen haken  met Zpagetti doen wij vanaf 16 januari op donderdagvoormiddag.

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21 Week 22 Week 23
Week 24 Week 25 Week 26-27-28 Week 29-30-31 Week 32
Week 33 Week 34 Week 35 Week 36 Week 37
Week 38 Week 39 Week 40 Week 41 Week 42
Week 43 Week 44 Week 45 Week 46 Week 47
Week 48 Week 49 Week 50 Week 51  

Externe Links