Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 43 - 23 oktober 2013

26 – 27 oktober : 30 STE ZONDAG DOOR HET JAAR
Vrijdag 1 november: hoogfeest van Allerheiligen
Zaterdag 2 november: feest van Allerzielen

" DE FARIZEEËR EN DE TOLLENAAR "


Om uit te breken uit het huis van onvrede en verdriet is er maar één, sleutel: nederige verzoening.
Verzoening tussen mens en mens.
Verzoening met de werkelijkheden met zo vele grenzen
Alleen wie beseft, dat hij/zij zelf ook gebreken heeft,
Fouten maakt, kan tot deze verzoening komen.
Naar het groene bijbeldoosje

08.00 u. eucharistieviering

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Een vleugje geschiedenis over dingen en mensen (7)

DE THECA - HOUDERS VAN ST. DIMPNA

Vandaag zetten we mensen uit een ver verleden in het licht, althans hun stoffelijke resten. In al onze parochiekerken zijn er wel relieken aanwezig, kleine of grote. Het meest bekende schrijn in Geel is natuurlijk dat van onze patroonheilige St. Dimpna, en onze zoektocht naar het voorwerp van de week brengt ons tot bij de relieken... want  in de sacristiekast van St. Dimpna stuitten we op twee merkwaardige voorwerpen... Waarvoor dienen ze toch? Na een beetje speurwerk komen we bij het woord Theca – houders uit...

Onze vriend ‘Internet’ helpt ons weerom om door de bomen het bos te zien.
“Een reliekhouder of Reliquiarium is een voorwerp om een relikwie, de resten van een heilige, te bewaren. Het kan gaan om het volledige stoffelijke overschot van een heilige, maar ook om kleine gedeelten daarvan, zogenaamde partikels.
Vaak is een dergelijke houder in de vorm van een schrijn en wordt dan reliekschrijn genoemd (van het Latijn scrinium = brievenkistje). Het kan heel bescheiden tot zeer groot zijn.
De oudste reliekschrijnen waren meestal beurzen van kostbare stof met een draagriem en kwasten. De huidige liturgie, waarin vóór en na de heilige mis de corporale  wordt bewaard, is er nog aan verwant, maar heeft een meer vierkante vorm. In verschillende musea worden nog exemplaren bewaard. Een volgend stadium was een reliekenbeurs, maar nu in metaal, meestal verguld zilver.
Langzamerhand kregen de meeste reliekschrijnen de vorm van kleine kerkjes, eerst versierd met blauw glazuur, later vooral met veel goud en bergkristal. Een andere populaire vorm was een schrijn in de vorm van een doos die met ivoor was bezet, in allerlei vormen. Dit was vooral geëigend voor kleinere relieken.
In de tijd dat de gelovigen erom vroegen de relieken ook werkelijk te kunnen zien, kwamen houders in de mode die in feite de voorlopers waren van de monstrans die nu nog gebruikt wordt voor uitstalling van het lichaam van Christus. Sinds die tijd worden kleinere relieken ook bewaard in ronde metalen doosjes met een glaasje, zogenaamde Theca's.”

En zo zijn we waar we moeten zijn, want elk jaar met de viering van St. Dimpna en Gerebernus worden hun relieken in een Theca aangeboden aan de mensen om ze te vereren. En daarvoor dienen dus deze Theca – houders...

Eigenlijk was het uitgangspunt voor dit artikel het Pax – tafeltje. Dit is versierd gouden tafeltje met handvat dat vroeger in de gezongen missen zonder assistentie door de ceremoniarius aan de celebrerende priester werd aangereikt voor de vredeskus (pax) en vervolgens aan de aanwezigen in het priesterkoor werd aangereikt om het te kussen, net zoals bij relieken... maar in geen van onze parochiekerken hebben we er één gevonden bij ons weten... Volgende keer zoeken we weer een ander voorwerp op. Of zoeken wij naar een pax-tafeltje ???

OVERLIJDENS PUNT
Finneke Mertens uit Poiel, weduwe van Louis Geukens

VERLENGING TENTOONSTELLING
 

De tentoonstelling “Middle Gate Geel ’13” van curator Jan Hoet die oorspronkelijk voor het publiek toegankelijk was tot zondag 22 december is wegens het enorme succes met een maand verlengd tot eind januari 2014. Duizenden bezoekers zijn reeds langs geweest op de vier locaties: de Halle, het Gasthuismuseum Geel, het Kunsthuis Yellow Art en de St.-Dimpnakerk. De openingsuren blijven ongewijzigd op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 10.00 u. tot 17.00 u., aan de uitzonderlijk lage toegangsprijs van één euro. Dit ticket blijft geldig tot ALLE locaties zijn bezocht. 

NIEUWS VAN VZW KREATIEF GEEL

Geocaching
Voor sommigen is dit een nieuw woord. Anderen zoeken het op als hobby en bij vzw Kreatief Geel kan je er meer over te weten komen. Op zaterdagvoormiddag, 9  november om 09.15 u. kan je terecht  in ACV te Geel, ingang langs achterzijde.
Je krijgt een antwoord op uw vragen: Wat is geocaching, hoe werkt geocaching,  wat kan ik ermee doen, kan ik zelf schatten verstoppen en noem maar op !!! We geven een uurtje theorie, en uiteraard ook praktijktoepassing…
Inschrijven doe je op voorhand op 014 56 05 95 of kreatief.geel@skynet.be

Indien nodig hebben wij een aantal gps-toestellen ter beschikking. De prijs: 4,00 euro per deelnemer.

Lesgeefsters Naaiatelier gezocht.
Kan u goed overweg met naald en draad, kan je patronen overtekenen en wil je andere mensen bijstaan met raad en (een beetje) daad, dan ben jij de geknipte persoon om ons vrijwilligersteam “naai-atelier” te versterken.  Ervaring in lesgeven wordt niet gevraagd, enkel een ander willen  helpen is voldoende. 
Wil je graag wat meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op met Chris of Leen, 014 56 05 95 of via mail kreatief.geel@skynet.be

Lesgever/lesgeefster Franse conversatie gezocht
Ben je Franstalig ? of spreek je vloeiend Frans ?
Wij zijn op zoek naar iemand die onze bestaande groep Frans conversatie wil begeleiden. Geen grammatica, examens, en rapporten, maar gewoon gezellig in het Frans kletsen over actualiteit en andere interessante onderwerpen. Wil jij onze vrijwilligersploeg versterken en een groepje Franse conversatie begeleiden, neem contact op met Chris of Leen, 014/56 05 95 of kreatief.geel@skynet.be

GEBED OM GENEZING EN BEVRIJDING
KCV-Vlaanderen organiseert in elk bisdom een namiddag met gebed om genezing en bevrijding. In ons bisdom gaat deze namiddag door op zondag 3 november in de Damiaankerk (Theologisch Pastoraal Centrum), Groenenborgerlaan 149 in Antwerpen. Het programma start om 14.00 u. met lofgebed en zang, eucharistieviering met nadien uitstelling van het H. Sacrament, gebed om genezing en bevrijding en biechtgelegenheid. Het einde is voorzien rond 17.30 u.
Kom eens een kijkje nemen. Jezus heeft Zijn hart geopend voor elke mens. Ook voor jou. Wij geloven dat God van je houdt en dat Hij je wil aanraken in je lichamelijke en emotionele pijn. God doet wonderlijke dingen als mensen om gebed vragen, of het nu gaat over je gezondheid, angst, verslaving, werk, relaties, familie of vrienden. Ieder wil Hij aanraken en rust en vrede brengen.
Contactpersoon: Godelieve Vergaelen, 03 239 73 36, 0476 91 85 48, vergaelen.g@skynet.be,
www.kcv-online.be

DAVIDSFONDS ACADEMIE AAN DE ORDE
De wetenschap van de kosmos
Vanaf 14 november gaat een nieuwe cursus Davidsfonds Academie (voorheen Universiteit Vrije Tijd) van start in het Wijnhuis ONDER DE titel ‘De wetenschap van de kosmos – Ontdekking van universele natuurwetten’. Professor Christoffel Waelkens zal het gedurende vier donderdagen hebben over de kleinheid én de grootheid van de mens in de kosmos.
Het is op de aarde, een minuscuul onderdeel van het heelal, dat we wetmatigheden in de natuur hebben ontdekt. Op basis van die wetten bestuderen we dan het heelal zelf. Kan dat wel?
De professor toont hoe de verschillende wetenschappen met elkaar verbonden zijn in hun zoektocht naar het hoe en waarom van de kosmos. Een verhaal over de kleinheid, maar ook over de grootheid van de mens.
Deze lessenreeks van het
Davidsfonds gaat van 14 november en tot 12 december telkens van 14.00 tot 16.00 u. De koffie zal klaar staan in het Wijnhuis, Stationsstraat 56. Inschrijven kost 53 euro (47 euro voor Davidsfondsleden) voor de hele reeks.
Meer info: 014/72 02 85 (Jeannine Geukens) en  016/31 06 70 (Davidsfonds Academie Leuven). 

DEBATAVOND GROENTEN UIT BALEN
Op initiatief van Sociaal Forum Kempen in samenwerking met Vormingplus Kempen, Thomas More en Al-arm. Krijgen wij een spectaculaire uitnodiging. Op woensdag 6 november spreekt al wat met solidariteit te maken heeft, best af op de Thomas Morecampus in de Kleinhoefstraat. Daar gaat een memorabel debat door over solidariteit, gisteren, nu en straks. Dirk Barrez van DeWereldMorgen.be komt speciaal naar Geel om het debat te modereren en die zal er zijn werk aan hebben, want wie zien wij onder andere in het panel zitten ? Kris Van Elsen (voormalig verbondssecretaris ACV Kempen) en Jef Sleeckx (voormalig sp.a-politicus).
Zij vertrekken vanuit een heel Kempense situatie: de film ‘Groenten uit Balen’.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Solidariteitskoor Al-arm. Afspraak om 19.15 u. in de aula.

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21 Week 22 Week 23
Week 24 Week 25 Week 26-27-28 Week 29-30-31 Week 32
Week 33 Week 34 Week 35 Week 36 Week 37
Week 38 Week 39 Week 40 Week 41 Week 42

Externe Links