Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 40 - 2 oktober 2013

5 – 6 oktober : 27STE ZONDAG DOOR HET JAAR
VRIJDAG 11 OCTOBER: H. GUMMARUS. Patroonheilige van Lier

"INDIEN GIJ EEN GELOOF HAD …"

Stel, je krijgt enkele kleine zaden om geloof te planten: in welke grond zou je deze zaden willen planten?
Ga je over Jezus vertellen aan kinderen ?
Ga je aan volwassenen vertellen over Jezus ?
In welke grond zou jij je zaadje willen planten ???

Naar het groene bijbeldoosje

08.00 u. gedachtenisviering Petra en Gerry Wuyts

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Een vleugje geschiedenis over dingen en mensen (4)

ZEG HET MET BLOEMEN UIT HOLVEN...

“Ik tracht altijd mijn bloemschikken aan te passen aan de tijd van het jaar, en in mijn creaties iets van de actuele seizoenen of gebeurtenissen te verwerken,” vertelt de vaste bloemschikker van Holven ons. En toegegeven, als er in de kerk of de kapel geen bloemen staan, ontbreekt er iets. Weerom gaan we opzoek in de digitale wereld van het internet.... Op de website www.symbolischschikken.nl vinden we een eenvoudige en duidelijke uitleg over het bloemschikken in de kerk.
 
“Een viering smaakvol opluisteren kan veel meer zijn dan een bloemetje neerzetten. Onze cultuur kent zeer veel symboliek, die extra betekenis kan geven aan de aankleding van religieuze evenementen. Symbolen roepen vaak emoties op omdat ze duidelijk de essentie van het thema van een viering verbeeldden en zo de diepere betekenis overbrengen aan de aanwezigen.
 Met symbolisch bloemschikken is het belangrijk een goede keuze te maken uit de grote variatie aan vormen, materialen, kleuren, bloem en groen, enz.,  alles passend bij het uit te beelden thema, om de zeggingskracht te vergroten. Vaak is het goed de ‘kunst van het weglaten’ toe te passen om alleen dát tot uitdrukking te brengen wat de kern van het thema is.
Op hoogtijdagen kan uitbundig met bloemen/planten van het seizoen worden geschikt maar in de regel wordt soberheid in acht genomen en zoveel mogelijk met materiaal uit de natuur, volgens het seizoen gewerkt. Men kan zelfs zo ver gaan dat men grasduint in de namen van bloemen en planten zoals bijvoorbeeld het tiengebodenplantje, om zich aan te passen aan de lezingen of gebeurtenissen van de dag.”
 
In de bijbel vinden we enorm veel bloemen terug. Bij Jesaja lezen we: “Laat de woestijn en het dorre land zich verheugen, de wildernis jubelen en bloeien, weelderig bloeien als de krokus.” Hosea wenst dat Israel als een lelie zal gaan bloeien, en in Jezus Sirach wenst de Heer dat de vrome zonen zich oprichten als rozen die bloeien aan de waterstroom. Aardbeien, Acacia, Distels, Klaprozen... en nog veel meer planten hebben Bijbelse linken.

Op de foto zijn we getuige van enkele actuele schikkingen in de kerk van Holven in de Paastijd.

Met dit artikel willen wij alle bloemschikkers en bloemschiksters van al onze parochies danken voor hun inzet en hun werk. Via jullie stille inzet, dragen jullie bij tot een verzorgde liturgie. Doe zo verder! En volgende week... dan zoeken we iets aan het Punt...

TENTOONSTELLING “MIDDLE GATE GEEL ’13”
Op zondag 29 september opent Jan Hoet zijn nieuwe tentoonstelling Middle Gate Geel ’13. Met deze tentoonstelling onderzoekt curator Jan Hoet de complexe en veelgelaagde relatie tussen drie grote categorieën: mythe, psychiatrie en kunst. Niet zozeer de verschillen staan daarbij centraal, als wel openingen en dus affiniteiten, gemeenplaatsen en parallellen tussen deze drie fenomenen. De stad Geel, van oudsher bekend voor haar vooruitstrevende psychiatrische zorgverlening en gezinsverpleging, geeft door haar historische en huidige context extra dimensie aan de tentoonstelling. De tentoonstelling is geopend tot 22 december op vier locaties: de Halle, het Gasthuismuseum Geel, het Kunsthuis Yellow Art en de St.-Dimpnakerk. De expo is toegankelijk op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 10.00 u. tot 17.00 u., voor de luttele bijdrage van één euro. Niet te missen.

DE ORTOLAAN
De ortolaan (vereniging vogelliefhebbers ) richt een zetterprijskamp in, in het cafeeke van het ontmoetingscentrum te Winkelomheide
Iedereen is welkom kaarters of niet kaarters . De kaartavond begint om 19.00 u. en gaat op volgende vrijdagavonden door: 25 oktober, 22 november, 13 december, 24 januari en 21 februari.

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21 Week 22 Week 23
Week 24 Week 25 Week 26-27-28 Week 29-30-31 Week 32
Week 33 Week 34 Week 35 Week 36 Week 37
Week 38 Week 39      

Externe Links