Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 36 - 5 september 2012

8 – 9 september : 23STE ZONDAG DOOR HET JAAR

Donderdag 13 september/ H; Johannes Chrysostomus (patroon van de laatstejaarsstudenten)
Vrijdag 14 september: feest van de Kruisverheffing. (wijding van de grafkerk in Jerusalem)

"God heeft de armen uitverkoren"
In iedere christen gelovige zit iets — misschien wel veel — van een heiden: doof voor Gods Woord en stom als het erom gaat voor zijn of haar geloof uit te komen. Iedereen moet zich hiervan laten genezen, zich laten raken om goed te horen en om volop te kunnen spreken. En ik? Welke inspanningen doe ik om Gods Woord of om Jezus’ oproep correct te beluisteren? Waar en wanneer spreek ik voluit over mijn geloof?
Uit het blauwe bijbeldoosje

18.00 u avondmis: jgt Cuyvers Gerard, Josephina Boons, Cuyvers Gusta, Ernest Wuyts, Alfons en Geert Nijs, Nancy Binnemans , Wuyts Hilde

08.00 u morgenmis: Zm Wim Lembrechts

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS


met zijn allen naar Antwerpen!!!

Uit de startblokken
Als wij deze bladzijden in grote blokletters zouden beginnen met “weer naar school” … het zou niet opvallen, want van zo’n foldertjes zitten onze brievenbussen momenteel overvol. Toch zijn wij er weer aan begonnen. Vorige maandag trokken vele grote en kleine kinderen, vrolijke en ernstige moeders, fiere en gegeneerde vaders weer naar de schoolpoorten, om aan de historie van “2012-2013” te beginnen en dat heeft inderdaad grote gevolgen voor heel onze gemeenschap, die ieder jaar op 1 september weer in een nieuwe plooi valt. Wij vieren met grote toeters en bellen Nieuwjaar op 1 januari, maar het leven hervat zich meer op 1 september dan met Nieuwjaar.

NIET ALLEEN DE SCHOOL
Sedert de veralgemening van de zomervakantie heeft ons Vlaanderen zich helemaal rond die schoolvakanties geplooid. Veel fabrieken en sectoren nemen collectief verlof ergens in augustus of vooral nog in juli. Mensen zijn wég van huis of mensen nemen het er van en je moet hen enkele dagen met niks lastig vallen, hoe lastig het leven voor anderen in deze vakantie ook kan zijn. De gazetten raken amper vol en de minste gebeurtenis wordt zwaar opgeblazen, om toch nog iets anders te kunnen bieden dan die reuze-komkommers: de Ronde van Frankrijk, de Olympische Spelen en Grand Slam. Nu nog de ronde van Spanje en de gemeenteraadsverkiezingen en dan zijn wij vertrokken voor de échte actualiteit

OOK IN DE PAROCHIES
Vanaf september gaan wij er weer in vliegen, ook in het parochiale leven. De vergaderingen van juli en augustus waren op handen en tenen te tellen. Ze waren er alleen maar, om klaar te zijn tegen september en oktober. Sommige zaken vergen nu eenmaal een langere en grondiger voorbereiding. Volgende weken zien wij elkaar weer na ons rustverlof. Wij hebben nieuwe adem. Wij gaan er tegenaan met de mensen die wij hebben, de nieuwe met volle moed en de andere, van wie sommigen hun moed misschien bijeen moeten rapen. Een nieuw pastoresteam vanaf oktober en nu reeds nieuwe ploegen, om van onze parochies plaatsen te maken, waar ons geloof verkondigd, beleefd en gevierd wordt.

VORMSELCATECHESE
Woensdag 6 september
, hopen wij uit onze 12 parochies mensen bijeen te brengen, die willen bespreken, hoe in het voorjaar van 2013 onze jongeren van 12 jaar gevormd zullen worden. De datums blijven per parochie de zelfde als vorig jaar. De voorbereiding op dit sacrament is ieder jaar toch wel een hele prestatie. In de jaren na het concilie is het aantal parochiepriesters ineen gestort, maar duidenden catechisten zijn er bij gekomen. Duizenden mensen, die willen getuigen tegenover 12-jarigen, dat het boeiend is, om christen te zijn in deze jonge eeuw. Om 20.00 u. in het pastoraal huis van onze parochiefederatie, in Winkelomheide.

VOORBEREIDING EERSTE COMMUNIE
Volgende week hopen wij, dat er uit iedere parochie iemand zich aanbiedt, om te spreken over de eerste communie in onze parochiekerken. In iedere Geelse parochie gaat het hier om een ander evenwicht tussen school- en parochiewerking. Het gaat om grote en kleine groepen en steeds opnieuw worden kinderen van het tweede leerjaar aangesproken, om van ons christelijk geloof en onze weekendvieringen te komen proeven. In elke parochie worden hopelijk mensen gevonden, om kinderen in deze stap te begeleiden. Wij zijn met één federatie, wij zijn met 12 parochies en onder de bezieling van de plaatselijke PT’s zullen mensen bereid gevonden worden, om mee eucharistie te vieren naar de eerste communie toe. Ook hier zullen dit werkjaar de datums niet veranderen. Wij vergaderen op donderdag 13 september om 20.00 u. in het pastoraal huis van onze parochiefederatie, in Winkelomheide.

DOOPCATECHESE
Misschien nog de mooiste jonge traditie in onze kerk is de gezamenlijke doop. Toegegeven, het was om onze “doopheren” niet te overbelasten, maar de mensen, die hun kinderen de laatste jaren lieten dopen in een groepsviering zullen het allemaal getuigen: ”Dit was mooi, het deed deugd en het was ook erg zinvol.” Ook rond dit sacrament moeten wij afspraken maken. Ook hier is plaats voor overleg en samenwerking tussen de parochies om mooie groepjes te vormen. Ook hier zouden wij moeten kunnen rekenen op iemand uit elk van onze 12 parochies. Wij vergaderen op donderdag 20 september om 20.00 u. in het pastoraal huis van onze parochiefederatie, in Winkelomheide.

FEDERATIETEAM
Ook ons federatieteam komt weer samen in september. Het gaat verder bouwen aan de samenwerking over de grenzen en met allen samen. Het volstaat niet om een gezamenlijk schema van weekendvieringen op te stellen. Met de resultaten van de vorige vergaderingen kan verder gebouwd worden aan één grote Geelse kerkgemeenschap. Wij vergaderen op woensdag 26 september om 20.00 u. in het pastoraal huis van onze parochiefederatie, in Winkelomheide.

EN ALLE PASTORALE TEAMS
Ieder jaar vergaderden alle pastorale teams van ons dekenaat in mei in de parochiezaal van Holven. Omwille van de nieuwe stijl en aanpak in het bisdom werd die avond dit jaar eenmalig verzet naar 6 november en gaat die niet door in Holven maar in Oostmalle. Wij spreken nog af !!! En dan zijn de “startblokken al een paar dagen achter de rug.

fietsen en stappen naar santiago de compostela
Op dit eigenste moment trekken enkele fietsers van Larum hun weg naar Compostela, hun CAMINO. Volgend jaar vieren ze daar echter hun “Heilig Jaar”, want dan valt het feest van de apostel Jacobus op een zondag en dat zullen ze daar geweten hebben.  Hiermee wordt de traditie verder gezet van miljoenen pelgrims die al meer dan 10 eeuwen de wegen naar Compostela betreden. Een weg die loopt doorheen prachtige natuur, uitgestrekte landschappen, groene wijngaarden, prachtige oude kunststeden en veel herinneringen en verwijzingen naar religie,mystiek, cultuur en geschiedenis.

In 2013 richt Govaka,reisdienst van de KWB, opnieuw  fiets,wandel- en cultuurreizen in naar Santiago de Compostela.

Fietsen  naar Compostela
Deze fietsreizen worden in 2 verschillende formules aangeboden.
Een eerste formule zijn 2 wielertoeristentochten met vertrek in Leuven. De afstand naar Santiago de Compostela, over een parcours van 2314 km, wordt afgelegd in 15 etappes en de terugkeer gaat per vliegtuig. Vertrek op 20 en 21 juli 2013 en terug op , 4 en 5 augustus.
Een tweede formule is een formule met vertrek in St Jean Pied de Port . Deze fietsreis over 942 km wordt afgelegd in 7 etappes van 27 en 28 juli  2013 tot 6 en 7 augustus.
Het parcours dat Govaka uittekent voor beide fietsreizen gaat langs mooie en rustige wegen op overwegend authentieke stukken van de pelgrimsroute. Drukke wegen worden absoluut vermeden.

Fietsen en stappen in combinatie met een cultuurreis
Nieuw in het aanbod 2013 is een cultuurreis langsheen de Spaanse camino. Ook een mogelijkheid voor niet-fietsende – en stappende familieleden die toch even willen proeven van de camino en in Santiago de Compostela aansluiting willen vinden met hun sportieve partner. Fietsers en stappers kunnen ook nog een paar dagen langer in Compostela blijven

Infoavonden  in september
Je kan uitgebreid kennis maken met het Santiago-aanbod van KWB en Govaka op woensdag 19 september om 19.30 u. in het” hof van ’t Rauw”, de parochiezaal, Kiezelweg 181 in Mol-Rauw. Meer Info : www.govaka.be of bij KWB-Govaka, Urbain Britsierslaan 5 - 1030 Brussel - Tel. + 32 2 246 52 40 - Fax +32 2 246 52 99

GEEN MIS OM 10.00 U. OP ST.-DIMPNA
In onze editie van vorige week maakten wij zowel om 10.00 u. als om 10.30 u. een zondagsmis in St.-Dimpna.  Dat was fout. SORRY: enkel om 10.30 en dit tot Nieuwjaar. Dan komt er een aanpassing naar 09.30 u.

FOTOTENTOONSTELLING ‘SCHATJES’
Geelse fotografen hebben tal van Geelse jongeren in beeld gebracht. Het resultaat is te zien in de fototentoonstelling in de Halle (ons oud gemeentehuis). Er is ook een reeks foto’s uit de oude doos gehaald. Misschien herkent u zichzelf of één van uw kinderen of kleinkinderen.
Op vrijdag, zaterdag en zondag kan u nog tot en met 16 september. van 10.00 tot 17.00 u. deze expo bezoeken. Als je de fotopuzzel oplost kan je een mooie prijs winnen. Kom genieten van deze kleurrijke en vrolijke kijk op onze Geelse jeugd.

NOG EEN PLUIMKE UIT DE EUROFEESTEN
In de nasleep van de Europafeesten kregen wij nog een pluimke toegestuurd voor ons aandeel in het geheel. Wij willen dat niet voor ons houden:
“Zoals ik al liet weten: heel veel dank voor de organisatie van het verblijf van de Europeanen bij ons thuis! We hebben uitermate genoten van deze editie van de Eurofeesten. Het verbroederingsfeest, het samenzijn, samen zingen, ... het waren allemaal heel fijne momenten. Het 'lege huis' is nu weer wennen. Eén van de hoogtepunten was zeker de eucharistieviering, het gevoel van verbondenheid kwam daar optimaal tot zijn recht.
Wij hopen er volgende keer weer bij te zijn”.
En … zoiets doet natuurlijk deugd.

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21 Week 22 Week 23
Week 24 Week 25 Week 26-27-28 Week 29-30-31 Week 32
Week 33 Week 34 Week 35    

Externe Links