Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 15 - 13 april 2011

16 – 17 april: PALMZONDAG – BEGIN VAN DE GOEDE WEEK
" HET LIJDENSVERHAAL VAN ONZE HEER JEZUS CHRISTUS "
De Goede Week vangt aan met een feestelijke dag: Palmzondag. Een menigte onthaalde Jezus toen op koninklijke wijze. Maar velen dropen af toen duidelijk werd dat Jezus geen koning was naar menselijke maatstaven. Uiteindelijk bleven slechts enkelen trouw tot aan de voet van het kruis. En ik? Ben ik iemand die mee juicht als alles goed gaat en ik het naar mijn zin hebt? Of blijf ik solidair met mensen en trouw aan Jezus’ boodschap als tegenslagen opduiken of moeilijke keuzes moeten gemaakt worden?
Naar het rode bijbeldoosje

18.00 u. Zm Meester Smets en Jeanne Berghmans, Florence Bens, Maria Geukens, Theodoor Bens en Geukens Louis; Zm Theofiel Van Reusel en Maria Proost

08.00 u. Morgenmis.

Liturgische diensten tijdens de Paasweek in Geel.

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Opgelet een misintentie kost nu 13 euro !

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Van Palmzondag over Goede Vrijdag naar Pasen !!!
Van Hosannah over Kruisig Hem tot Halleluja !!!
De Palmprocessie van Geel situeert zich sinds mensen heugenis op de Grote Werft, de Kleine Werft, de Havermarkt en de Grote Markt … plaatsen, die niet direct aan Jeruzalem doen denken. En na de Palmenmarkt van 2011 wordt het daar nooit meer zoals vroeger!
Kan je als schrijvelaar voor het parochieblad een mooiere aanleiding vinden?
* Toen Jezus op Palmzondag op een ezel de stad binnen reed, kon de vreugde niet op. Ginder ver, in de buurt van Tunesië, van Lybië en die andere brandhaarden van 2011 kwam er nieuwe hoop. Een gewone dorpsjongen was opgestaan tegen de grote heerser en de mensen geloofden in Hem. Ze liepen hem achterna, kropen in de bomen, maakten buigingen en begonnen luid te zingen … Leve de kampioen! … glans en glitter, luidsprekers en draaimolens, het geld mag rollen en bij wie het geld op is, valt het toch niet op, want het is feest. … winkels, terrasjes, bloemperken. Ziekenzorg is in Feest en ontvangt in het “college”. Lobelia versiert de kleine zaal van het parochiecentrum met eieren, paasbloemen, bloemstukken en boeketjes en de KWB kookt het beste van zichzelf in de grote zaal …
Mensen gaan verder dan ze eigenlijk verder kunnen gaan. VREUGDE
* En dan is ’t plotseling gedaan. Jezus geeft een afscheidsmaal voor zijn beste vrienden, Judas gaat de weg van de verrader. Het wordt donker, een kus – teken van vriendschap – wordt een teken ten aanval. … de vrachtwagens van de stad komen de tonnen vuil opruimen. De lichtjes verdwijnen in de zware trucks. Volgende week moeten ze ergens anders zijn. Het wordt stil. Het verkeer zoekt terug zijn normale weg, maar vindt die ook weer niet. Nieuwe en grote machines staan al klaar. De onderste stenen zullen bloot komen. Sommige mensen moeten hun centen tien keer natellen … we zullen maar thuis blijven zekers !!! INKEER
* En drie dagen later gaan de vrouwen naar het graf om Jezus’ lichaam te eren. Zij vinden hem niet. Hij is verrezen. Hij gaat U voor naar Galilea. … Alles loopt in ’t honderd, maar de plannen staan op papier. Uit de chaos verrijst een nieuw concept. Een plein van de éénentwintigste eeuw. Met nieuwe uitdagingen, nieuwe verlokkelijkheden en nieuwe glitter … maar in Geel zal dat een jaar duren !!!
En toch … VERRIJZENIS !!!
Volgende zondag gaat wij palmen wijden. Wij nemen deel aan de stille vieringen van de Goede Week en hopelijk vieren wij écht Pasen. Volgende week en niet volgend jaar, als de Geelse Markt weer áf zal zijn.

Bel-Geel meer dan ooit in de kijker.
De film  “Belle Bel“ komt eindelijk op het kleine scherm. Na enige vertraging is het dan eindelijk zo ver. Op zaterdag 16 april om 16.00 u. komt de film ‘Belle Bel, pittoresk dorp tussen duin en plas’,  op VRT ÉÉN. Hij behandelt een groot stuk natuur maar evenzeer een deel cultuur en geschiedenis van het mooie Bel. We ontdekken een aantal mooie landschappen, een lappendeken van natte graslanden, akkers, naaldbossen, stuifduinen, heide en vennen, alle met hun eigenheid van rijke fauna en flora. Zeker ook vanuit historisch oogpunt is het een interessant gebied, met sporen van bewoning sinds de bronstijd en met rijke dorpstradities, waarvan ‘Toontje’ wellicht de meest opvallende. Een niet te missen documentaire van kineast Frans Verhoeven..

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14        

Externe Links