Datum : 31/07/2002

Ivo Bollen stalkt ongewild vrienden en kennissen


GEEL
Wie de eer en het genoegen heeft om in het e-mailadresboek van de Geelse OCMW-voorzitter Ivo Bollen te staan, heeft dat geweten. Maandagochtend verstuurde Bollen een berichtje naar al zijn kennissen, maar door een fout in het systeem bleef de server het bericht met een interval van ongeveer tien minuten versturen. Pas 24 uur en meer dan 120 e-mail berichten later viel de informatiestroom stil.

,,Sinds maandagnamiddag heb ik de ene telefoon na de andere gekregen'', zucht Ivo Bollen. ,,Ik heb meteen Cipal, de intercommunale die het informaticasysteem van het OCMW beheert, op de hoogte gebracht. Ze hebben mijn mogelijkheid om e-mail te versturen meteen afgesloten maar toch blijven de mails de deur uitgaan. Ik hoop dat het snel stopt.'' In het adresboek van Ivo zitten tientallen e-mailadressen.

,,Ook ik ben een slachtoffer. Wellicht zijn enkele adressen in mijn adresboek niet meer in gebruik of zijn er mensen die tijdens hun vakantie hun elektronische brievenbus hebben afgesloten. De mails die naar een gesloten bus worden gestuurd, komen terug naar de afzender. Daarnet stonden er meer dan 800 return meldingen op mijn computer en het gaat maar door.''

Doldraaien
Bij Cipal had men dinsdagochtend nog niet meteen een verklaring voor de doldraaiende server. ,,Het is vreemd dat het systeem de mail blijft versturen terwijl de pc van Ivo Bollen werd afgekoppeld'', zegt een van de specialisten. We moeten stap voor stap het systeem gaan aftasten. Het is normaal dat een niet afgeleverde bericht nog eens wordt aangeboden maar nooit met intervals van tien minuten. De berichten die perfect werden afgeleverd, worden ook opnieuw verstuurd en dat is vreemd. Dinsdag rond de middag slaagden de technici er in de informatiesnelweg af te sluiten.

Voor de ontvangers van de mail bracht de stalking door de Cipal computer nogal wat ongemakken mee. Aan het bericht hangt een kleurenfolder waardoor het binnenhalen van de elektronische post niet altijd even snel gaat.

,,De folder gaat over de Geelse Eurofeesten die er straks aankomen'', zegt Bollen. ,,Ik heb het bericht ontvangen via de organisatoren die me vroegen de mail naar al mijn vrienden en kennissen door te sturen om zo publiciteit te maken voor de zaak.'' (MPH)