Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 47 - 25 november 2015

28 – 29 november: EERSTE ZONDAG VAN DE ADVENT
Dinsdag 1 december: Sint-Elooi, patroonheilige van de metaalbewerkers
"DE ARME WEDUWE OFFERDE HET MEEST"

Het is advent, een tijd van verwachten, niet van doelloos wachten.
Een tijd van uitkijken, niet van lijdzaam toezien.
Een tijd waarin wij kunnen leren, waakzaam te zijn met open oren, ogen en hart.
Ja, de Heer kan komen … onverwacht in een onverwachte ontmoeting met een mens … een buur, een vluchteling, een kind, een familielid of nog een … ánder.

(naar het blauwe bijbeldoosje)

17.30 u. Van Roey Simonne

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Welzijnszorg 2015

We zijn weer toe aan de advent, de periode naar Kerstmis toe, waarin Welzijnszorg, ons als christen om extra aandacht vraagt voor mensen in nood, dicht bij ons. De weekendvieringen zullen zoals elk jaar ook weer in dit thema staan.

Zoals elk jaar willen wij in de parochies van Geel in de adventsperiode in de kerken het thema van Welzijnszorg 2015 ook visueel zichtbaar maken in de symboliek rond de adventskrans. "Een toekomst zonder armoede" luidt het dit jaar! Niemand kiest voor een toekomst in armoede niet voor zichzelf niet voor zijn kinderen of kleinkinderen.  En toch…  Eén op zeven mensen in ons land leeft in armoede. Durven zij dromen van een betere toekomst? Vooral op het vlak van wonen, vervoer en gezondheid stelt Welzijnszorg vast dat nog heel wat duurzame maatregelen ontbreken waardoor mensen in armoede het extra moeilijk hebben. Daarvoor voert Welzijnszorg campagne in 2015, daarom hopen we ook dat jij meedoet. Er loopt een stevige rode draad doorheen de teksten van de vieringen, waarin de oproep van de Bijbelse boodschap en haar hedendaagse inkleuring vanuit de campagne van Welzijnszorg hand in hand gaan.

Elke adventszondag staat in een bepaald thema.

Eerste zondag: "Mogen dromen"

Tweede zondag: "Het pad recht maken"

Derde zondag: "Laat uw handen niet verslappen"

Vierde zondag: "God komt bij ons wonen"

Centraal vinden wij dit jaar een kinderwagen. Je zal hem zien staan in onze kerken en op de affiches! Een toekomst zonder armoede begint immers al in de wieg.

Wij wensen iedereen een fijne adventstijd toe!


WIJ WAREN WELKOM IN DE MIS

Op zaterdag 14 november liep de kerk van Elsum tegen 16.00 helemaal vol. Vicaris voor de liturgie, Bart Paepen, verzorgde heel enthousiast een eucharistieviering voor 200 vormelingen en hun ouders. Daarvoor hadden de vormelingen van 14.00 tot 15.30 reeds op een heel toffe manier kennisgemaakt met de onderdelen van de eucharistie. Bart leerde ons dat de mis helemaal niet saai hoeft te zijn. De reacties na de viering waren dan ook heel spontaan. Dank aan allen die aan deze heel toffe namiddag hebben meegewerkt! Op de foto enkele enthousiaste vormelingen die tijdens de pauze buiten even konden uitwaaien.


JAAR VAN DE BARMHARTIGHEID

Op acht december begint het Heilig  jaar van de barmhartigheid en vergevingsgezindheid dat door Paus Franciscus werd uitgeroepen. Op maandag 9 november ging daarover een geloofsnamiddag voor het dekenaat Zuiderkempen door in de Abdij van Averbode. De zaal zat afgeladen vol om te komen luisteren naar Jo Hanssens medewerker van Pax Christi Vlaanderen. Jezus is het gelaat van Gods barmhartigheid legde Jo uit aan de hand van teksten van Jesaja, van de Psalmen en het Evangelie. Daarna volgden de zeven spirituele werken van barmhartigheid en de zeven lichamelijke werken van barmhartigheid. Van de zeven lichamelijke werken van barmhartigheid had ik wel gehoord: de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdelingen herbergen, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken, de doden begraven. Maar de geestelijke werken van barmhartigheid waren totaal nieuw voor mij. Ken jij ze? De zondaars vermanen en bemoedigen. De onwetenden onderrichten. Voor de levenden en de overledenen bidden. Goede raad geven aan wie in moeilijkheden is. De bedroefden troosten. Het onrecht geduldig verdragen. Beledigingen vergeven. Jo sloot zijn uiteenzetting af  met uit te leggen, hoe wij vandaag barmhartigheid, vergeving en verzoening kunnen ontvangen en beleven vandaag. Hierbij denken we onder andere aan het sacrament van Gods barmhartigheid en vergeving. Het onze Vader en de vele andere kansen van gebed om vergeving en verzoening. Franciscus van Assisi en Paus Franciscus, terug naar het Evangelie van Gods barmhartigheid. In de volgende maanden zal je in zeven collegiale kerken van ons bisdom op bedevaart kunnen gaan en in elk van deze kerken zal een geestelijk werk van Barmhartigheid en een lichamelijk werk van barmhartigheid centraal staan. In de loop van de volgende maanden zal je hierover heel zeker nog heel wat informatie vinden in het parochieblad. 

Jan


GEELSE KERSTCONCERTEN IN DUPLO

Met de advent komt de kerstsfeer ook in onze stad. Waar wij ons ook draaien of keren, Kerstmis klinkt in onze stad op 13 december. Niet alleen is er dat weekend de traditionele kerstmarkt met de geweldige musical in het centrum, maar zowel in de kerk van Zammel als Ten Aard is er Kerstmis met een hele grote K. Muzikale hoogstandjes dienen zich aan:

* In Zammel geeft CONSORELLA present met een Kerstprogramma. Tine, Nele en Marthe Gilis: drie Geelse zussen, wier stemmen nu eens vertederend dan weer verfrissend klinken. Zij brengen hun liederen verrassend, maar steeds loepzuiver. Elkaar heel goed aanvoelend, weten ze te boeien en te raken met klassiekers, kerstliederen en lichte klassieke muziek samen met pianist Nils Hellemans. Afspraak zondag 13 december, 15.00 u. in de Sint-Laurentiuskerk van Zammel.  Kaarten zijn in voorverkoop ter beschikking aan 8 euro bij Ludo Verwimp, Zammelseweg 75 of elke woensdag van 13.30 u. tot 14.30 u. in de pastorij van Zammel. Aan de inkom betaal je 10 euro.

Voor informatie : Ludo.Verwimp@pandora.be

* In Ten Aard komt die zelfde namiddag om 14.00 u. niemand minder dan Mieke en Luc Van Meeuwen en zij worden begeleid door Marc Stans. Hier zijn weer heel andere liefhebbers welkom en je kan zeker combineren, want daar krijg je ook nog een avondvoorstelling om 19.30 u. Kaarten zijn enkel in voorverkoop verkrijgbaar aan 15 Euro (consumptie tijdens de pauze inbegrepen) bij Patio Bloemen: Dr. Vandeperrestraat 96, of via overschrijving na telefonisch contact op. BE94-1043-6693-8014   (eerst bellen naar Marleen op 0496 / 83 12 13) 

Wij zijn ervan overtuigd, dat deze twee concerten een fijne bijdrage zullen leveren om verder te kunnen uitzien naar de komst van de Heer. 


HET KAPELLEKE (14)

Hier zijn we weer met het Kapelleke!

Ons kapelleke nummer 13 lag in de bossen van Bel en is beter gekend als het “kapelleke van de stilte”. Volgens sommige “kenners” is dit kapelleke een pareltje in de Kempen. Vraag de geschiedenis maar eens na bij een échte oud-student van St.-Aloysius

De winnaar van Kapelleke 12 was de famillie Geerinckx uit de Neerstraat. Van harte proficiat en geniet van een mooie avond met het flesje wijn!

Vandaag zijn wij op zoek naar kapelleke nummer 14. Graag het juiste antwoord: de straat waar het kapelleke staat,  naar het gekende mailadres: dirkvandenbroeck2@gmail.com.

Vanaf nu trekken we de winnaar op zondag! Alle antwoorden die via mail of mond aan mond voor zondag binnen zijn doen mee aan de loterij!

Veel succes!

 

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21 Week 22 Week 23
Week 24 Week 25 Week 26-27-28 Week 29-30-31 Week 32
Week 33 Week 34 Week 35 Week 36 Week 37
Week 38 Week 39 Week 40 Week 41 Week 42
Week 43 Week 44 Week 45 Week 46  

Externe Links