Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 40 - 7 oktober 2015

10 – 11 oktober: ACHTENTWINTIGSTE ZONDAG DOOR HET JAAR
Donderdag 15 oktober: H. Theresia van Avilla
Vrijdag 16 oktober: H. Margarita Alacoque (patrones van de verering van het H. Hart)

"Ga verkopen wat ge bezit …"

Naar huis gaan … totdaaraantoe …
Verkopen wat je bezit en het geld aan de armen geven …
En dan een schat in de hemel bezitten ???
Is dat nu echt nodig ???

(naar het blauwe bijbeldoosje)

17.30 u. Louis Vissers, Lieve Gielen, Jul Vissers, Leonie Berghmans, Louis Vangheel en Constantia Vermeulen

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Op weg naar de pastorale eenheid GEEL 

Onder een ruime belangstelling ging de eerste informatie-avond door die moet leiden tot een pastorale eenheid in Geel. Christa Damen leidde de belangstellenden door de avond, om te kijken, waar de bedoelingen van de bisschop eigenlijk liggen. Zij opende als het waren het boek met de boodschap, om Geel even rond te leiden in zijn eigen omgeving.

God leeft in Geel en zijn geest waait op vele plaatsen. Samen zochten wij die plaatsen op waar die ene God ons zoekt en waar die in veel gedaanten onder ons komt. Het zal nu aan de Geelse gemeenschap zijn, om dat godsbeeld gestalte te geven in een grote lijn, voor alle mensen die God gaarne zien, wetende dat God ons allen gaarne ziet. Daarna bewezen Eric Fourneau, Frans Sleeckx en Chris Bellekes, dat die God in Geel werkzaam is en klonk de getuigenis van Luc Motmans uit Mol, dat Zijn boodschap wel universeel is.

Hoe wij die God willen vinden en gestalte geven in de wereld van de “zorg” en van de verschillende christelijke verenigingen, dat zal het onderwerp zijn van een volgende ontmoeting in de zaal van Holven. Het wordt een mooi vervolg, maar je kan nog altijd mee, ook als je de eerste stapjes niet hebt meegemaakt.

Afspraak: woensdag 21 oktober om 19.30 u. in de zaal van Holven. 


HET KAPELLEKE (7)

Vorige week stond ons kapelleke op de hoek van Beekhoek en de Aardseweg in Ten Aard. Zo maakten wij al enkele rondjes door onze parochiefederatie en onze reporter “brommert’ verder, want elke week krijgen wij enkele reacties en elke week tovert hij een nieuwe foto en een originele prijs uit zijn toverdoos.

Het kapelleke van St.-Maarten in de Molenstraat werd het eerst herkend door Sofie uit de Kapelstraat! Proficiat, zij wint een pak versgebakken wafels gemaakt door de mensen van het dagcentrum.

De nieuwe opgave is al onze zevende:  we zoeken ergens in het grensgebied tussen de parochies Holven en Larum. Mail de juiste straat naar het gekende mailadres: dirkvandenbroeck2@gmail.com. En hoop op een fijne verrassing. Veel succes!


15  OKTOBER: DAG VAN DE SPIRITUALITEIT

Donderdag 15 oktober wordt een bijzondere dag:  het is de vijfde keer op rij dat deze dag speciaal in het teken staat van allerlei vormen van spiritualiteit in de samenleving. De Dag van de Spiritualiteit is een vaste waarde geworden in de kalender van ons ziekenhuis. Een dag om zichtbaar te maken hoe mensen vandaag op heel diverse en creatieve wijze zingeving en geloof beleven, een dag om even aandacht te vragen voor de spirituele noden en krachtbronnen van mensen. Spiritualiteit is een breed begrip waarin men alles kan onderbrengen wat mensen beweegt, inspireert en zin geeft in het dagelijkse leven. Het gaat over religie, godsdienst, geloof maar evenzo ook familie, werk, hobby’s, … allemaal drijfveren zin aan je leven geven.

Dit jaar staat 15 oktober in het teken van “zorg”. Want zorg is bij uitstek een spiritueel thema. Wie aan zorg denkt, denkt ook aan mensen die zorg nodig hebben én aan zorgzame mensen, aan de talrijke mantelzorgers die in onze samenleving zo’n onmisbare rol op zich nemen, aan de vrijwilligers die belangeloos klaarstaan om iets voor een ander te betekenen, maar ook aan de vele zorggevers die dag in dag uit in hun beroep het beste van zichzelf geven, in soms moeilijke en zware situaties. Zorg is dan een kwestie van balans: mekaar recht houden in wederzijds respect en aandacht. We willen op 15 oktober dan ook alle zorgverleners dankbaar een hart onder de riem steken en hen een moment van bezinning gunnen om even stil te staan bij wat hen inspireert en aanzet tot goede zorg. En tegelijk willen we ook u, lezer, uitnodigen om even stil te staan bij wat jou inspireert, bij wat jou zin geeft de dag van vandaag, bij wat jou gelukkig maakt. Want alleen gelukkige mensen kunnen andere mensen gelukkig maken.

Nog een inspirerende dag gewenst!

Griet,

pastorale dienst ziekehuis Geel


NACHT VAN HET KEMPENS ERFGOED

Op vrijdag 23 oktober gaat de Nacht van het Kempens Erfgoed al voor de vijfde keer door en het is de eerste keer dat ook erfgoedcel k.ERF  van Geel mee op de kar springt.

Verschillende musea en verenigingen pakken uit met hun collecties, tradities of verhalen. Er zijn op verschillende locaties gratis lezingen, rondleidingen, proeverijen, vertelavonden, … Alle activiteiten vinden – zoals de naam al doet vermoeden – na valavond plaats, tussen 19.00 en 23 u. Je vindt alles in eenmooie brochure die je vanaf september gratis kan ophalen in bibliotheken, cultuurcentra, gemeentehuizen, toeristische infopunten, musea, archieven en documentatiecentra. Het programma staat ook online op www.erfgoedcelkerf.be.

Activiteiten in Geel

1: Voordracht ‘Heilige vrouwen’ in de St.-Dimpnakerk en finissage van de expo ‘Fan van Dimpna’

Dr. Anneke Mulder-Bakker voert al ruime tijd onderzoek naar. Zo hebben we er wel een paar in de Kempen. Onze Sint-Dimpna en Sint-Odrada in Balen en Mol-Millegem: hebben deze dames echt geleefd of zijn het fictieve heiligen? Anneke Mulder-Bakker noemde hen ooit ‘woudvrouwen’. Waarom? Dat hoor je tijdens de lezing en je kan nog een laatste maal de tentoonstelling bezoeken vooraleer ze haar deuren sluit met een receptie in de Gasthuisschuur.

2: Avondopening bezoekerscentrum: Pas-sage (site OPZ Geel) |

Het bezoekerscentrum Pas-sage opende in mei haar deuren op de historische campus van het OPZ. Het vertelt over de unieke gezinsverpleging vroeger en de psychiatrische zorg van nu. Ervaringsdeskundigen hielpen mee de tentoonstelling opbouwen en bieden rondleiding aan groepen. Ook de individuele bezoeker kan kennis maken met deze bijzondere plek en ontdek het unieke Geelse verhaal.

Meer info over deze twee activiteiten: Jolien Schroyen, jolien@erfgoedcelkerf.be, of 0492 90 10 28


MET HET DAVIDSFONDS NAAR VLIERBEEK

Davidsfonds Geel organiseert op zondag 18 oktober een rondleiding op de abdijsite van Vlierbeek. Geïnteresseerden worden om 13.45 u. verwacht, zodat de gids om 14.00 u. kan starten. Iedereen komt met eigen middelen naar ginder. Je geeft best ‘Abdij Vlierbeek 15’ in op je gps. Er zijn geen parkeerplaatsen binnen de muren van de abdij. Je kan je wagen kwijt op het parkeerterrein nabij de Westerpoort of langs de Kortrijksestraat. De toegangsprijs (inclusief vergoeding voor de gids) bedraagt 6 euro (5 euro voor Davidsfondsleden).

De abdij van Vlierbeek was het eerste klooster in de omgeving van Leuven. Benedictijnermonniken  waren er zeven eeuwen lang actief, maar – en dat was helaas geen unicum in onze streken – de Franse Revolutie maakte een einde aan het kloosterleven. Anno 2015 is de abdijsite het centrum van de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Vlierbeek en is ze nog steeds belangrijk binnen de cultuur- en kunstgeschiedenis van het oude Brabant. Dankzij ons Davidsfonds kan je er op zondag 18 oktober kijkje nemen. Een deskundige gids zorgt ondertussen voor interessante weetjes.

Meer info: Jan Drijkoningen op 014/72 35 87). 


CONCERT IN BEL

Volgende zondag, 11 oktober om 15.00 u. kan je in de kerk van Bel. naar de uitvoering van de ‘Messe de nostre Dame’ van de middeleeuwse componist Guillaume de Machaut.

Dit werk wordt uitgevoerd door het Mechels kamerkoor ’Melantico’, het Mechels blokfluitenensemble ‘Melantico’ en het Gregoriaans koor ‘St.-Dimpna’ van Geel. Het uitvoerend koor kan beschouwd worden als een projectkoor. Dit jaar vertolken de deelnemers een werk van de Machaut “Messe de nostre Dame”. Het voorbije jaar was de Missa Brevis van Giovanni Pierluigi da Palestrina aan de beurt. En volgend jaar staan er vijf generaties Vlaamse Polyfonisten op het programma.

Voor 10 euro kan je met een programmaboekje in de hand plaatsnemen en luisteren naar de boeiende gregoriaans muziek van Guillaume de Machaut.


Zondag 25 oktober: Doopzondag in Punt

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21 Week 22 Week 23
Week 24 Week 25 Week 26-27-28 Week 29-30-31 Week 32
Week 33 Week 34 Week 35 Week 36 Week 37
Week 38 Week 39      

Externe Links