Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 07 - 18 februari 2015

21 – 22 februari EERSTE ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD
Zondag 22 februari: Petrus’ Cathedra (stoel) in Rome).
 

"JEZUS IN DE WOESTIJN"

Het verblijf van Jezus in de woestijn was een tijd van bekoringen en keuzes maken. Telkens probeert de duivel het vertrouwen uit zijn hart weg te halen.
Is deze veertigdagentijd ook voor ons een periode om onze keuzes te toetsen ?
Kiezen wij voor vertrouwen in de toekomst, in elkaar, in onszelf, in een God die liefde en toekomst is ?

(naar het blauwe bijbeldoosje)

17.30 u eucharistieviering

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

In memoriam Jozef Lievens

Op woensdag 4 februari overleed in het woonzorgcentrum Zusterhof priester Jozef Lievens. Hij was geboren in Geel Bel en van zijn geboorteparochie kregen wij een uitgebreide herinneringstekst. Wij geven hier de memorie over een goed mens, die van ons heen ging.

JOZEF LIEVENS

Hij werd geboren in Bel in de Wijdbos ten huize Lievens - Gilis. Hij groeide op met zijn oudere broer Karel en zijn jongere zus Philomena (+02.01.2015) in een diep christelijk gezin. Na zijn lagereschooltijd reed hij met enkele andere jongens uit het dorp naar het college van Geel. Hij was regelmatig ziek. Maar dat belette hem niet na zijn middelbare studies naar het seminarie van Mechelen te gaan.

Zoals in veel Kempense families zal ook bij Melanie en Sus van de Karool, zijn ouders, een zoon ‘aan de Heer gewijd zijn’. Intussen kreeg hij de naam ‘Den Bef’ om onderscheid te maken met Jozef Lievens, zijn twee jaar oudere achterneef priester. Op 26-jarige leeftijd werd Jef te Mechelen door kardinaal Van Roey tot priester gewijd (20.12.1953). Daarna kreeg hij diverse opdrachten als onderpastoor, pastoor en deken in St.-Katelijne–Waver, Westerlo, H.-Hart Turnhout, Goddelijk Kind Jezus Turnhout, Westerlo, Herselt-Ramsel, en Herselt Blauwberg. In 2000 ging hij op rust. In 2003 kwamen Jef en zijn huishoudster in Geel wonen. Tot hij zeven jaar geleden om gezondheidsredenen genoodzaakt werd zich terug te trekken in woonzorgcentrum ‘Zusterhof’.  

Jef is altijd een bemiddelaar geweest. Hij schuwde discussie. Steeds zachtaardig en bereid om alle geschillen in de kiem te smoren. Als proost van Chiro, BJB, het koor en andere verenigingen had Jef een prachtige slagzin: “Volhouden mannen!”. Was het zijn gezondheid die hem van in zijn jeugd tot lang daarna enigszins parten speelde? Het hield hem echter niet tegen om fervent supporter van KVC Westerlo te zijn. Iedere match thuis en, op enkele verplaatsingen na, volgde hij alle wedstrijden van zijn favoriete club. Tientallen keren bracht Lisette, zijn huishoudster, hem naar het plein. Daarvoor is hij haar altijd zeer dankbaar geweest. Ook dankbaarheid blonk in zijn ogen wanneer zij hem een trappist en een stukje donkere chocola bracht bij haar dagelijks bezoek in het zorgcentrum. Door zijn liefde voor het voetbal, was het hem niet moeilijk om de gronden langs de Belse steenweg aan de KWB toe te vertrouwen om er een voetbalveld te maken. Daarvoor ook: ”Dank je wel” Jef. Een bijzonder dankwoord is hier zeker op zijn plaats aan het adres van Lisette Cornelis. Zij bekommerde zich gedurende meer dan 40 jaar over het wel en wee van haar priester, onderpastoor, pastoor en deken en 9 jaar over zijn moeder. Vanwege Jef, jouw priester en zijn moeder, een welgemeend  ”Dank je wel voor al je inzet en je zorgen”. 

Intussen stond het leven in Bel ook niet stil. Zus Philomena trad in het klooster bij de Franciscanessen te Gooreind (14.09.1951). Vader stierf (26.10.1955). Moeder Melanie en Karel bleven alleen achter in de Wijdbos. Maar na enkele jaren diende Karel opgenomen in zorgcentrum Ten Hove in Mol. Moeder ging bij haar zoon priester inwonen te Turnhout (1973). Daar kon ze volop genieten van de goede zorgen van huishoudster Lisette en van de nabijheid van haar zoon. Zij verhuisde mee naar Westerlo waar Jef als deken aangesteld werd. Moeder Melanie (van Sus van de Karool) overleed op haar eenennegentigste (19.08.1982) te Westerlo. Broer Karel overleed te Mol (20.06.1997).

Met de dood van Jef zien we het laatste lid van een Kempens gezin verdwijnen. Vader en moeder, een ongetrouwde zoon, een zoon priester en een dochter religieuze. Misschien hadden Melanie Gilis en Sus van de Karool het zich niet beter kunnen dromen. Nu is het gezin voor eeuwig terug verenigd aan de overkant, op de andere oever, om er te genieten van elkaar in de gelukzaligheid van de Schepper.

Lisette, dank je wel voor je ijver en je bekommernis om een van onze laatste priesters. De parochiegemeenschap van Bel biedt je zijn oprechte en christelijke deelneming aan. We bidden om troost en sterkte.

D.Tubeckx


ASWOENSDAG EN BROEDERLIJK DELEN
Wij nodigen u allen vanavond, woensdag 18 februari, uit op onze federale Aswoensdagviering in de parochiekerk van St.-Amands. Deze gaat door om 19.00. Na de viering maken we met fakkels de overtocht naar de parochiezaal.
Daar bent u welkom op de startavond van Broederlijk Delen die start om 20.00 u. We luisteren naar een boeiende getuigenis over de inleefreis van Marc Wydhooge naar Peru. We staan ook stil bij de campagne en het thema van Broederlijk Delen dit jaar en zoals de traditie het wil is de wereldwinkel aanwezig met eerlijke producten! Van harte Welkom!


DONDERDAG 26 FEBRUARI
VIJF BRODEN EN TWEE VISSEN
RUTH
Ruth
wierp zich diep gebogen ter aarde en zei: ‘Waaraan heb ik het verdiend dat u zo
goed voor mij bent?
Ik ben toch maar een vreemdeling.’ Boaz antwoordde: ‘Er is mij verteld wat je na de dood van je man allemaal voor je schoonmoeder hebt gedaan; vader, moeder en geboorteland heb je verlaten om naar een volk te gaan dat onbekend voor je was. De HEER, de God van Israël, onder wiens vleugels je een toevlucht hebt gezocht, moge je dat vergelden en je rijkelijk belonen.’ (Ruth 2, 10-12)

Op onze volgende bijeenkomst van 5 broden en 2 vissen willen wij stilstaan bij deze sterke vrouw. We verwachten alle belangstellenden op donderdag 26 februari van 19.30 tot 21.30 u. in de kleine zaal van de parochie Elsum, naast de kerk.
Van harte welkom!


TWEEDEHANDSBEURS BIJ KREATIEF
Op 7 maart organiseert vzw Kreatief Geel een tweedehandsbeurs in parochiezaal van St.-Amands. Van 09.30 u. tot 14.00 u. kan je terecht in meer dan 20 standen.
Cursisten en sympathisanten van vzw Kreatief  verkopen heren- en dameskleding, accessoires, handtassen, schoenen en stoffen die in goede staat zijn, maar die ze zelf niet meer gebruiken. Met deze tweedehandsbeurs willen ze iedereen helpen om tegen een zacht prijsje zaken aan te kopen.
Broodjes,  koffiekoeken en dranken zijn verkrijgbaar tegen  zeer democratische prijzen.
Iedereen is van harte welkom !!

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06    

Externe Links