Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 03 - 21 januari 2015

24 – 25 januari DERDE ZONDAG DOOR HET JAAR
woensdag 28 januari: H. Thomas van Aquino
zaterdag 31 januari: H. Don Bosco

"IK MAAK U TOT VISSERS VAN MENSEN"

Aan het gedrag van de leerlingen zien wij het impact van Jezus’ aanwezigheid. Zo geboeid blijken zij te zijn, dat ze hun hebben en houden, hun have en goed in de steek laten, om Hem te volgen. Wat zouden de achterblijvers daarvan gedacht hebben? Hun familie en collega’s.
Wat zegt mij dit over Jezus ?

(naar het blauwe bijbeldoosje)

17.30 u Eucharistieviering

 Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Suis-je Charlie ???

Jongeren zijn bezig met geloof... meer dan wij vermoeden.

"Je suis Charlie", deze uitdrukking werd ongeveer twee weken geleden ineens werelderfgoed. De dramatische gebeurtenissen in Frankrijk lieten niemand onberoerd. Jong en oud kwam op straat tegen extremisme en geweld en ook in vele parochiekerken werd stilgestaan bij de gebeurtenissen die Europa op z'n grondvesten deden daveren. Wij vroegen ons af wat jongeren van 16 - 17 jaar nu van dit alles zouden denken. Over geloof spreken in deze tijd, het moet toch niet meer zo eenvoudig zijn. Met onze stoute schoenen aan, een pen en notaboekje trokken we op pad voor een stukje antwoord op de vraag of jonge mensen vandaag nog met geloof bezig zijn. De eerste school die we tegenkwamen op onze weg stapten we binnen en via het secretariaat kwamen we lukraak terecht in het vijfde jaar Jeugd- en Gehandicaptenzorg van het St. Maria - Instituut, toevallig nog in de les godsdienst.

Niets is toeval
In het vijfde jaar zitten 16 leerlingen, maar twee waren er ziek. Van de 14 overigen zijn er 3 leerlingen die onmiddellijk hun hand opsteken als we vragen of er iemand Christen is. 4 van hen antwoorden dan weer onmiddellijk dat ze ongelovig zijn. Na een beetje doorvragen blijkt, dat de meesten wel in iets geloven, maar dat het vooral een zoektocht is en er ontstaat een boeiend gesprek

God kan dit niet willen
Begrijpen jullie dat er mensen in naam van hun God of godsdienst zo ver kunnen gaan dat ze andere mensen doden?

Hebben naast de slachtoffers de daders dan ook geen hulp nodig? Zouden we misschien ook voor de daders moeten bidden?

Op deze laatste en moeilijkste vraag is de klas een beetje verdeeld, maar er komt toch vrij snel een antwoord dat we zo kunnen samenvatten. "Ja, de daders hebben zeker hulp nodig, van een psycholoog of een psychiater. Misschien moeten we voor hen bidden, misschien ook niet. Hen vergiffenis schenken is zeer moeilijk. Als mens kunnen we dat moeilijk, bijna niet. Misschien kan God hen wel vergeven, misschien krijgen zij van God wel een tweede kans?"

En met dit verrassende antwoord eindigen wij ons gesprekje, met dank aan de leerkracht die even tijd wilde afgeven van haar les.

Bij het naar buitengaan moet ik nog even denken aan wat Bram zei. Ik leef van dag tot dag... of zoals in het boek Prediker staat "Heb je een goede dag, geniet er van" (Pred.7,14). Misschien moeten we dat wat meer doen. Genieten van elke dag en proberen van elke dag iets moois te maken. God ontmoet je immers toch het meest in de kleine dingen van elke dag, niet?


vijf broden en twee vissen
Donderdag  22 januari  gaan we weer in de bijbel! Vijf broden en twee vissen: Mirjam

En Mirjam, de profetes, een zuster van Aäron, pakte haar tamboerijn, en alle vrouwen volgden haar, dansend en spelend op de tamboerijn.Mirjam zong het refrein: ‘Zing voor de HEER, want Hij is de Hoogste;  paard en berijder dreef Hij in zee.’ (Ex. 15, 20 - 21) . Over de zus van Mozes en Aäron wordt er niet zoveel gesproken, toch willen wij onze bijeenkomst van 5 broden en 2 vissen stilstaan bij deze sterke vrouw. We verwachten alle belangstellenden op donderdag 22 januari van 19.30 u. tot 21.30 u. in de kleine zaal van de parochie Elsum, naast de kerk. Van harte welkom!

Met de boerenbond naar Lourdes!
Zoals elk jaar gaat de Boerenbond in samenwerking met OMNIA TRAVEL weer op bedevaart naar Lourdes. Met een groep van 15 - 35 personen trekken we op weg in de voetsporen van Bernadette. Tijdens onze bedevaart is er voor iedereen ruimte om deel te nemen aan de activiteiten die worden aangeboden, elk op z'n eigen tempo. We nemen deel aan de internationale eucharistieviering, de kaarsjesprocessie, de sacramentsprocessie, ... de grote evenementen in Lourdes, maar we hebben ook enkele vieringen met onze kleine groep. We wandelen langs de belangrijkste plaatsen van Bernadette haar leven, we bezoeken Cité St. Pierre en we gaan ook op uitstap in de namiddag! Er zijn verschillende mogelijkheden om op bedevaart mee te gaan. Zelf begeleid ik de vliegtuigbedevaart van 17 tot 21 augustus. Iedereen is van harte welkom om mee te gaan.

Inschrijven en info kan je vinden op www.omniatravel.be of door gewoon te bellen naar OMNIA in Leuven op 016 / 243 802. Inschrijven kan rechtstreeks via dit nummer.

Van harte
pastoor Dirk

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02  
         

Externe Links