Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 01 - 07 januari 2015

10 – 11 januari DOOPSEL VAN CHRISTUS

woensdag 14 januari: H. Paterke van Hasselt (Zalige Valentinus Paquet).
zaterdag 17 januari: H. Antonius Abt (van … Geel Bel)

"DIT IS MIJN ZOON, MIJN WELBEMINDE"


Bij het begin van zijn openbaar leven hoort Jezus de Eeuwige spreken. Een godservaring, een stem een visioen! Hij heeft God en zijn opdracht gevonden en heeft dat alles als een geschenk ervaren.
En ik? Stel ik mijn oren en ogen voldoende open om God te ontmoeten ? Staar ik me niet blind op wat ik al ken en weet? God, geef me de moed om met open ogen en oren door het leven te gaan, om uw woorden en daden te herkennen op de plaats waar ik leef. Laat me vanuit die ervaringen een mens zijn die door anderen als gedoopte wordt ervaren.

(naar het blauwe bijbeldoosje)

17.30 u eucharistieviering

 Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

En da we toffe … … … !!!

Zijn wij uitgevierd ??? Of gaan wij door ???

Als er één ding is, wat “andere culturen” aan Vlaanderen benijden, dan zijn het onze feesten. Niet dat wij zo’n intense feestvierders zijn. Heel dikwijls beginnen wij in onze feesten vanalles af te wegen. Is’t voor een drink of voor warm eten ? Hoe groot was hun cadeau verleden jaar? Hoeveel volk … en wie … gaat daar zijn ? Maar misschien juist omdat wij zo moeilijk is feestsfeer raken, willen wij genoeg feesten hebben. Wij hebben onze winterse teerfeestheiligen: Lucia, Cecilia, Barbara, Sinterklaas, Ambrosius, Antonius en noem ze maar allemaal. Als wij, Vlamingen wat te lang moeten binnen zitten in de winterkou, dan vinden wij wel een reden en wij hebben er wat op gevonden, om de feesten uiteen te houden: varkenskoppen, worstenbrood, speelgoed, dennenbomen, chocolade-eieren en noem ze ook maar allemaal. En als de kerkelijke heiligen een beetje in onbruik raken, dan vinden wij er altijd wel nieuwe feesten bij. Kijk je nieuwjaarskaartjes even na. Hoeveel zijn er met een kribbeke ? (’t moet niet hoor, maar ’t zegt wel wat in onze geschiedenis) en hoeveel hebben een baardemans, die vijftig jaar geleden van over ’t water onze feesten kwam opwarmen ?
Wij feesten door, beste lezer, desnoods 365 dagen in een jaar! Tot ziens over twee weken in Bel ??? Antonius ter ere.
 


KERSTMIS IN HET ZIEKENHUIS
Op het einde van 2014 hebben vele mensen thuis of elders Kerstmis gevierd. In het ziekenhuis was dit niet anders, al viel Kerstmis er deze keer wel wat vroeger, want al op donderdag 18 december kwamen er 12 kinderen van het tweede en het derde leerjaar van de Stedelijke Basisschool ‘De Burgstraat’ op bezoek in het ziekenhuis, samen met godsdienstleerkracht Christel. Alle kinderen van de Burgstraat hadden samen meer de 300 kerstkaarten gemaakt voor de patiënten van het ziekenhuis. Verkleed als herder of koning liepen ze op kousenvoeten door het hele ziekenhuis, begeleid door zachte kerstmuziek van een draagbare CD-speler. Menig hoofd draaide zich in hun richting, menig glimlach verscheen op de gezichten overal waar de kinderen passeerden. Per afdeling gaven de kinderen telkens een 30-tal kaarten aan de verpleegkundigen met de vraag om ze uit te delen aan de zieke mensen. De dankbaarheid van de patiënten was groot en het ziekenhuis was zo reeds op 18 december helemaal in kerststemming gebracht. Bedankt beste kinderen en leerkrachten van de Burgstraat, jullie hebben de warmte van Kerstmis aangereikt aan mensen die deze keer niet gezellig thuis bij de familie konden zijn en dat betekende heel wat!

Maar ook op woensdag 24 december waren er kinderen, die het licht en de betekenis van Kerstmis heel dicht bij de patiënten brachten. Tijdens de woord- en communie-dienst die in het ziekenhuis werd gehouden door de pastorale dienst voor patiënten die wilden en konden aanwezig zijn, waren er vijf  vormelingen en twee jongere kinderen die het kerstverhaal kwamen vertellen en uitbeelden. Met heel veel kaarsjes en het kindje Jezus in hun midden werd het een mooi en stemmig gebeuren. Natuurlijk waren er nog vele andere mensen die deze viering voor de patiënten tot een zinvol gebeuren hebben gemaakt: het gemengd kerkkoor van Sint-Dimpna met bekende kerstliedjes, de vrijwilligers die de patiënten van hun kamer naar de kapel brachten en nadien weer terug, helpende handen bij het aansteken van de kaarsjes, het uitdelen van kerstwensen, op voorhand bij de voorbereiding en nadien bij het opruimen… Zonder al deze helpende handen en het warme toegewijde hart van al deze mensen was een mooie kerstviering niet mogelijk geweest. Het is een klein wonder dat zovelen zich vrijwillig hiervoor hebben ingezet.

Voor 2015 wensen we je dan ook dat er veel van deze kleine wonderen mogen gebeuren die jouw hart raken en die je in dankbaarheid kan ontvangen en koesteren.

Hilde en Griet – pastorale dienst van A.Z. Sint-Dimpna 


QUIZZEN BIJ KWB-ST.-AMANDS
Op zondag 18 januari om 14.00 u. gaat de KWB van St.-Amands weer voor zijn ZONDAGQUIZ. Die duurt tot zowat 16.30 u. U bent welkom in het Parochiecentrum aan de Werft. De quiz is echt een kans om met gezin, familie, buren of vrienden een toffe en actieve zondagnamiddag door te brengen. Onze KWB-ZONDAGQUIZ staat voor gezelligheid, creativiteit en originaliteit , dus geen keiharde competitie. Meedoen is zoveel belangrijker dan winnen. Spreek af om deel te nemen ! Deelnemen gebeurt per ploeg van maximum 6 personen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen bij hun ouders blijven en tellen niet mee in dit maximum aantal deelnemers. De deelnameprijs bedraagt 10 euro per ploeg.

De quizonderwerpen zijn zeer verscheiden en iedereen komt aan bod: jongeren en ouderen , mannen en vrouwen , Tv-kijkers en boekenwormen, technische knobbels en puzzelaars, rekenwonders, stripliefhebbers en taalkunstenaars…. Kortom : je moet er niet voor gaan studeren. Graag nu inschrijven bij Rudy Belmans, Brukel 6 te 2440 Geel :  0478 53 09 91 of  rudybelmans@telenet.be


ST.-ANTONIUS IN BEL
Zondag 18 januari om 10.00 u.
vier Geel Bel zijn TOONTJE.  Om 10 uur is plechtige viering içn de kerk. Na de ‘tienurenmis’ worden er dieren en hun begeleiders gezegend. Dan gaan de aanwezigen naar de parochiezaal, waar de geofferde varkenskoppen en andere vleeswaren per opbod verkocht worden. Dat gebeurt, zoals in de nabije prehistorie, in de toen gangbare munt, namelijk de Belgische frank. Nostalgie scheert hier hoge toppen. Een hongerig gevoel kan ter plekke opgeheven worden. Men zorgt er voor enkele prijzenswaardige streekgerechten: erwtensoep, friet met stoofvlees of vidé, frikadellen met krieken, pensen met appelmoes. Tijdens de maaltijd kan je genieten van het optreden van ‘Opgeweckt’.

Daarna is er de Belse horeca:

Archief

Deze Week

Week 52      
         

Externe Links