Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 22 - 28 mei 2014

31 mei – 1 juni ZEVENDE PAASZONDAG
Zaterdag 31 Mei: Onze-Lieve-Vrouw bezoek, parochiefeest van Larum

"VADER, VERHEERLIJK UW ZOON"


" 'Dat wij U mogen leren kennen, enige, ware God.
Niet zozeer met ons verstand
Maar met hart en ziel
Heer Jezus, blijf ons alstublieft daartoe aanmoedigen !!! ‘”

(naar het rode Bijbeldoosje)

08.00 u Gebedsviering
11.00 u Eerste Communie

08.00 u Eucharistieviering
09.30u Heilig Vormsel door onze bisschop Mgr. Bonny

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Geel vierde zijn stadsheiligen

Op 15 mei werden onze heiligen Dimpna en Gerebernus weer uitgebreid gevierd in de St.-Dimpnakerk. 17 Pastores waren opgekomen, om voor te gaan in de eucharistieviering en wie van namen houdt, die leze maar verder. Guy Van Dijck was voorganger en werd door 14 priesters omringd: Jos Op de Beeck, Jef Seuntjens, Paul Sannen, pater Theo Wijnants scheutist, Jan Verheyden, paters Clem Bellinckx, Jef Van Nueten en Herman Dupré van de abdij van Tongerlo, Dirk Van den Broeck, Gaston Belmans, Jan Mertens, Rik Aegten, Fons Houtmeyers en pater Mathieu Ceyssens.  Mee aan het altaar functioneerden ook pastorale werkster Lieve Helsen en diaken Mon Dilliën. In de kerk werd ook Jan Dekoninck opgemerkt en nog anderen waren door andere werkzaamheden of om gezondheidsredenen verhinderd: Bart Rombouts, Hans Vanackere, Nand Kerckhofs, Jef Lievens, Fernand Reyns, Paul Renders en Marcel Daems. Ook zij leefden mee en na de viering werd samen met het OPZ en het stadsbestuur verder gevierd in de nieuwe gebouwen van het OPZ. Hier sprak burgemeester Vera Celis haar waardering uit voor de Geelse traditie. Zij hoopte dat dit nog “eeuwen” kon doorgaan.

Daar kregen ook enkele families een erecode omdat ze reeds 50 jaar kostgever zijn in de gezinsverpleging. De directie vergat deze keer ook niet de families, die om externe redenen nét niet die 50 jaar gehaald hadden, maar hun ‘ouderschap’ moesten stop zetten.

Het werd een hartelijk feest.

En nu … “op naar de jubileum DIMPNADAGEN in 2015 !!!


moeder die op vlaanderen waakt

Nu de meimaand achter ons ligt, wilden we nog een artikel over Maria in ons parochieblad. De meimaand is in Vlaanderen immers bij uitstek de Mariamaand. Als we langs onze Vlaamse en dus ook Geelse wegen wandelen of fietsen valt het op dat, zelfs in deze geseculariseerde tijd, de kapelletjes langs de wegen steeds mooi versierd en onderhouden zijn, zeker in de meimaand. Volgens de website "kapelletjes in Vlaanderen" zouden er op ons Geelse grondgebied maar liefst 111 verschillende kapellen te vinden zijn. De meerderheid daarvan is toegewijd aan Onze Lieve Vrouw. Een groot deel van het opzoekingswerk daarrond werd gebundeld door onze noeste kapelletjeswerker, Paul Van Gestel. Hij bundelde de Geelse kapelletjes in een verzorgd boekwerk.

Elke kapel heeft haar verhaal en achter elke kapel zit een stukje geschiedenis. Sommige zijn dan ook heel bijzonder. Zo staat in de Dr. Peetersstraat tegenover, de Drijhoek volgens het internet zelfs een kapelletje van O.L.Vrouw van de Schuilkelder. Als goede reporter hebben we geleerd dat we niet achter onze computer moeten blijven zitten, maar op onderzoek trekken, want ik was uiteindelijk wel eens benieuwd naar dat kapelletje dat in de buurt staat van mijn woonst en of ik in een straal van een km rond mijn eigen woonst ook kapelletjes zou vinden. Met het fototoestel in de hand trek ik dus op onderzoek. Op de plaats echter is niets te vinden.

Na een tijdje zoeken in de omgeving, beland ik op de achtste verdieping van een torenblok, waar de bewoners met op de achtergrond een prachtig zicht op Geel, honderduit vertellen over het werk in de wijk van het Velleke, in Elsum. Mensen ontmoeten uit verschillende culturen, de specifieke problematiek van vluchtelingen, het sociaal ontmoetingscentrum, ... bij een drankje leer ik een heel nieuwe wereld kennen. Ik trek na een uurtje terug naar beneden en in de lift ontmoeten we een fijn gezin dat naar grootmoeder trekt. De kleine dreumes van een jaar of twee is zo blij als oma beneden aan de lift staat te wachten. Wat een verrassing. Een kapelletje van Maria is er in het Velleke niet direct te vinden blijkbaar, maar ik heb wel God ontmoet in de glimlach van dat kind, de verschillende culturen die ik tegenkwam, ... en dat kapelletje dat ik zocht, hangt aan een boom ergens wisten ze me nog te vertellen.

Verder op zoek door de straten in de buurt, beland ik bij Zuster Ann op het secretariaat in Elsum. Na het gebruikelijke babbeltje toont zij het kapelletje aan de kerk van Elsum. Er zit een man in stilte te vertoeven bij Maria. "Vroeger baden we in de meimaand de rozenkrans en gingen we rond terwijl we aan het bidden waren," vertelt Zuster Ann. "Het kapelletje werd vroeger ook beter onderhouden dan nu, maar de mensen worden ouder he, en dan verwatert dat een beetje." Als ik vraag naar O.L.Vrouw van de schuilkelder, weet Zuster Ann uiteindelijk te vertellen dat dit kapelletje waarschijnlijk verdwenen is, afgebroken bij het klaarmaken van de gronden voor de nieuwe wijk die in Elsum gaat komen. Het kapelletje stond vroeger bij een groot huis, waar vermoedelijk ook een schuilkelder was. Ik neem dan maar een foto van O.L.Vrouw bij de kerk van Elsum en vervolg onze weg.

Bij het naar huis rijden, valt mijn oog op het grote beeld in de nis van het hoofdgebouw van het O.P.Z. Een dame met kroon houdt de duivel (de bezetenheid) vast aan ketenen. Vooraan zitten enkele bewoners op een bankje te genieten in de zon. De Heilige Dimpna staat precies als een wakende moeder te kijken over haar mensen. Thuisgekomen zoek ik in een encyclopedie het beeld van Maria op die de draak vertrapt. Er zijn opvallende gelijkenissen. 's Middags tot slot, vertelt priester Jef Lievens over zijn kapelletje van de stilte in Bel. "Het is vermoedelijk gezet rond 1942 -1943, maar al verschillende malen verwoest. Je hebt er een prachtig uitzicht over Bel en hoort er de wind ruisen door de bomen." Inspiratie voor dit artikel heb ik misschien nog niet, maar stilletjes besef ik dat Maria misschien ook niet wilde dat zij in het groot in de krant zou staan. "Doe maar wat hij u zeggen zal,..." sprak zij op de bruiloft te Kana. Stilletjes bewaarde zij wat Jezus zei, en wat men over Jezus zei, in haar hart. Maria stond in de schaduw als eerst gelovige, doorverwijzend naar haar Zoon. Ook vandaag is zij nog een hulp voor vele mensen die in de schaduw staan, om tot bij Jezus te komen en bij God, want zij helpt ons uit de schaduw te treden, zij neemt ons bij de hand tot bij Hem... dat kleine kind, de vreemdeling, de man op de bank …

Dank aan allen, die deze meimaand vele avonden vertoefden bij onze kapelletjes in al onze parochies.


OPEN KERKENDAG
Op 31 mei en 1 juni zetten heel wat gebedshuizen hun deuren wagenwijd open voor de zevende editie van de Open Kerkendagen. Meer info op www.openkerkendagen.be, of in de brochure die u ondermeer bij de Dienst Toerisme van de stad kan vinden.

Binnen onze federatie staan enkel op zondag 1 juni de deuren van de Sint-Dimpnakerk en de Sint-Laurentiuskerk van Zammel open. In beide kerken zorgt een gids voor een woordje uitleg. Deze prachtige gebouwen zijn die dag van 13.00 u. tot 18.00 u. toegankelijk.

Welkom!

Los van de Open kerkendag zijn de St.-Dimpnakerk en de Sint-Amandskerk gratis toegankelijk voor een individueel bezoek van april tot en met september van dinsdag tot en met vrijdag, én op zondag, van 14.00 tot 17.00 u.


DAG VAN DE MARIAVRIENDEN
Op zondag 22 juni zijn alle vrienden van Maria welkom in de St-Corneliuskerk aan de Parkstraat van Overpelt-Lindelhoeven. Tussen 14.00 en 17.00 u. beleven zij er hun dag van het jaar.

Het feest begint om 14.00 u. met het bidden van de Rozenkrans.

Daarna geeft deken Felix Van Meerbergen van Diest zijn geloofsgetuigenis, waarna om 15.30 u. wordt besloten met een eucharistieviering.

Voor meer informatie kan je steeds terecht bij Marlene Truyens op 014 / 71 92 64 of 0473 / 544 506 en nog Marlene.truyens@telenet.be


BEDEVAART NAAR BEAURAING
Op woensdag 2 juli heeft weer de jaarlijkse bedevaart plaats naar Onze Lieve Vrouw van Beauraing. Op deze bedevaart zal onze Bisschop Johan Bonny voorgaan in de eucharistie, in de processie en het lof. Vanuit Geel kan je meerijden met de autobus die vertrekt op de parking van Elsum. Voor   meer informatie en inschrijving kan je terecht bij Annie en Jef. Tel. 014 / 59 31 30. Prijs voor de bus en bedevaartsboekje 20 euro.

BEDEVAART NAAR BANNEUX
Zondag 15 juni
gaan we op bedevaart naar Banneux. We zijn er samen met vele Kempense zieken, die er hun jaarlijkse driedaagse doorbrengen. We vertrekken die dag om 07.30 u. 0p de parking van de GB-ALMA en zijn terug in Geel omstreeks 19.00 u.
De prijs is 15,- euro. Je mag een picknick meenemen, er is koffie voorzien.
Als je graag meegaat, schrijf dan voor 5 juni in bij de zusters van het Velleke (Velleke 214) of 014 / 59 37 61.


VORMSEL EN EERSTE COMMUNIE op PUNT

Vormsel in Punt op zondag 1 juni om 9u30
Eerste Communie op Punt op donderdag 29 mei om 11u

DOOP

Zondag 22 juni
Doopzondag in Punt

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19 Week 20 Week 21    

Externe Links