Liturgische Vieringen - Misvieringen - Liturgische Diensten - Intenties

Week Nr. 20 - 14 mei 2014

17 – 18 mei VIJFDE PAASZONDAG
Woensdag 21 mei: St.-Christoffel, patroon van de reizigers.
Donderdag 22 mei: H. Rita van Cascia, patrones in hopeloze situaties.
"IK BEN DE WEG, DE WAARHEID EN HET LEVEN"
 

Telkens als Jezus zegt: “Ik ben …” dan volgt daarop “en jullie …”. Het woord moet ook gedaan worden …
Als het mens geworden woord niet wordt “gedaan”, dan is Hij dood en begraven …

(naar het rode Bijbeldoosje)

08.00 u Gebedsviering

Misintenties Geel-Zuid aanvragen - Een misintentie kost 13 euro

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Tot donderdag, 15 mei, om 10.00 u. in de St.-Dimpnakerk voor de viering van onze Geelse heiligen ??? 


TOERISMEPASTORAAL in GEEL
Sinds 1 april vorige maand zijn onze twee grootste kerken St.-Dimpna en St- Amands in de namiddag weer open voor het publiek. Hoog tijd dus voor het parochieblad om een kijkje te gaan nemen in deze culturele pareltjes in onze stad. We beginnen in de St.-Amandskerk op de markt en botsen er onmiddellijk al op een groep enthousiaste tieners die ijverig met pen en papier verschillende vragen over de kerk beantwoorden. "Wij zijn van het St. Aloysiusinstituut en zijn voor de godsdienstles op klasbezoek in de kerk. Vergeet zeker niet in de krant te zetten dat we van 2MWD zijn!"

Nadat deze leerlingen gewillig poseerden voor de foto, vertrokken ze naar school terug en wij gingen op zoek naar de kerkwachter van dienst. De man, die liever op de achtergrond blijft, vertelt enthousiast dat er elke dag wel mensen op bezoek komen. "Gemiddeld zelfs 20 per dag. Met speciale dagen zoals open monumentendag of met een concert kan dit oplopen tot 100 of zelfs 300 personen. Gemiddeld komen er elk jaar wel 3000 mensen op bezoek. Sommigen vragen info over de kerk, en hoewel ik geen gids ben, probeer ik hen toch zo goed mogelijk te helpen." En dat er veel te vertellen valt, dat leer ik als ik rondga met onze kerkwachter. Zo zie ik voor het eerst in de rechterbovenhoek van een zijpilaar vooraan rechts twee figuurtjes. Het blijken de gezichten van de aannemer en de architect van de kerk te zijn. Ik leer bij over de biechtstoel waar Jezus en de Samaritaanse vrouw elkaar recht in de ogen kijken en ontdek dat er in de toren een schepenkamer is, waar vroeger het schepencollege vergaderde.

Met veel wijsheid in het achterhoofd trekken we dan naar de St.-Dimpnakerk, waar we kerkwachter Frans Vannueten aantreffen. Hij vertelt dat in de St.-Dimpnakerk de OKRA zorgt voor de beurtrol voor de kerkwachters. Frans moet zo één maal in de week komen, en hij doet het altijd met zijn maat, maar die kon vandaag niet komen. "De tijd gaat zo voorbij, met het tikken van de klok mee," vertelt Frans. Ook hij krijgt vaak wel eens vragen van mensen over de kerk en hij helpt waar hij kan. "Op 1 april, de eerste dag waren er al 71 mensen op bezoek, maar ja daar was wel een schoolklas bij, dus dat telt snel op. In april en september zijn er vaak nog wat minder bezoekers, maar tijdens de zomermaanden zijn er veel meer."

Ook nu zijn er twee mensen op bezoek en Frans maakt een gezellig babbeltje met hen. "Wist je dat het parochiesecretariaat nu ook in de kerk aanwezig is, in de vroegere ziekenkamer." Op de vraag of Frans al eens iets speciaal heeft meegemaakt met bezoekers komt een verrassend antwoord. "Het valt meestal wel mee, maar met de tentoonstelling van Jan Hoet, de afgelopen maanden, daar hebben we pas van alles meegemaakt. " Ook Frans bevestigt dat er vooral op speciale dagen veel mensen komen, al was het dit jaar met de erfgoeddag toch wat minder. Onze kerkwachter zou nog veel kunnen vertellen, maar de reporter moest verder. Voor we vertrekken maken we het toch nog maar even stil bij de kaarsjes, want uiteindelijk valt dat in beide kerken wel op. Er staan altijd wel ergens kaarsen te branden, en dat is naast het culturele natuurlijk ook een mooi iets. Mensen kunnen gewoon even stilvallen en mijmeren in de rust van de stad. We nodigen u in elk geval uit om gedurende de volgende maanden eens binnen te springen in onze kerken in Geel, want we zijn er zeker van dat zelfs echte Gelenaars altijd nog iets kunnen ontdekken in onze twee pareltjes.

(P.D.)


JONG IN OUD IN BEL
Op vrijdag 23 mei om 20.00 u. organiseert de Provincie Antwerpen in de Sint-Lambertuskerk van Bel één van haar concerten uit de reeks "Jong in Oud", met Michael De Geest (orgel), Dagmar Robben (hobo), Robin Van Heghe (viool) en Lynn Leterme (klavecimbel).
Deze jonge mensen kozen de kerk van Bel vooral uit, om te kunnen “genieten” van ons 17de eeuws BREMSER-orgel.
Toegang is gratis en reserveren kan niet. Toch wel welkom hoor !!!


OPEN DEUR IN OPZ GEEL
Op zondag 18 mei van 10.00 u. tot 18.00 u. zet het OPZ de deuren open voor het brede publiek. Iedereen is welkom in de gerenoveerde gebouwen aan de Pas en in het gloednieuwe technisch-logistiek centrum. Wij kunnen kennis maken met therapie in dagkliniek het Poorthuis, het centrum voor Arbeidszorg, het dagactiviteitencentrum (DAC) en ontmoetingscentrum ’t Vooruitzicht. Ook wordt ons een kijkje geboden in de gloednieuwe grootkeuken, de technische dienst, de hoteldiensten en Kunsthuis Yellow Art.

Er zijn geleide wandelingen over de historische campus en verder: een infostand over werken in OPZ Geel, een interessante kijk op renovatie van de campus met foto’s, plannen en maquettes, een terras met springkasteel en ambiance met een namiddagoptreden van de 2440 Big Band.

De toegang is gratis.
Je kan het domein op langs volgende toegangen: Pas 224, Pas 200 of Stelenseweg 15.

Parkeren kan op de parkeerstrook langs de Pas, langs de Stekenseweg en op de ruimte voor het OPZ Forum. Dat is op de hoek van de Dokter Sanodreef en de Stelenseweg.

www.opz.be


DANK OM BROEDERLIJK TE DELEN
De laatste cijfers zijn binnen, beste mensen. Tot en met Pasen zijn parochianen in de weer geweest, om geld in te zamelen voor de vastenactie Broederlijk Delen. Scholen schonken koffie op. Liturgiegroepen zetten hun beste beentje voor. Vormelingen waren in de weer en er werd zelfs één kerk omgebouwd tot restaurant.

In ieder kapelleke werd een inspanning geleverd en wij willen geen concurrentie aanwakkeren, want de inzet van ons allen is belangrijk. Toch kunnen wij melden, dat in Geel meer dan 5.000 euro bijeen kwam. Daar kunnen wij met zijn allen trots op zijn, maar dankbaarheid is hier allereerst op zijn plaats.


VORMSEL EN EERSTE COMMUNIE op PUNT

Vormsel in Punt op zondag 1 juni om 9u30
Eerste Communie op Punt op donderdag 29 mei om 11u

DOOP

Zondag 22 juni
Doopzondag in Punt

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06 Week 07 Week 08
Week 09 Week 10 Week 11 Week 12 Week 13
Week 14 Week 15 Week 16 Week 17 Week 18
Week 19        

Externe Links