Liturgische Vieringen - Intenties

Week Nr. 07 - 17 februari 2010

20 – 21 februari EERSTE ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD
" Jezus wordt door de Geest naar de woestijn gestuurd "

De woestijn ... de plek waar Jezus heel diep en heel authentiek tot zichzelf kwam. Vanaf dan kon het werk beginnen: godsdienst en mensendienst gaan één bevrijdend gebeuren worden! Welke zijn onze plekken, momenten, contacten, onze “woestijn”, waar we dichter bij onszelf komen, onze beleving van God ter sprake durven brengen, onze eigen gedrevenheid tot evangelische mensendienst leren maken?
Uit het groene Bijbeldoosje

18.00 u. Jgt. Fons Vangheel. Jgt. Louis Janssens, Josefine en Karel Janssens, Josefine Ceulemans, Jos en Jan Geukens en Celine Claes, Louis en Tuur Geukens. Jgt. Louis De Pooter, Bertha en Jan Vangenechten.

08.00 u. H. Mis.

Misintenties Geel-Zuid aanvragen

GEELS PASTORAAL FEDERATIENIEUWS

Ouder … oud worden in Geel
Waar is de tijd dat ik dacht dat gepensioneerden oude mensen waren… waar is de tijd dat ik dacht: nog enkele jaren en ik ga met pensioen… waar is de tijd dat ik op pensioen ging… nog maar enkele maanden, die gingen ongelooflijk snel voorbij, maar ik behoor nu tot de groep van de ”actieve jong gepensioneerden”.
Voor mensen die dachten dat ik in een “zwart gat zou vallen” – ik moet hen teleurstellen, ik heb dat absoluut nog niet gevonden. En ik ben er zeker van – als het aan mij ligt, dan komt het er niet.
In Geel hoeft dat ook niet. Er zijn zoveel mogelijkheden om zinvol bezig te zijn. Er zijn verenigingen te over zoals OKRA, Vlaamse gepensioneerden, de KAV en de KWB, de landelijke gilden … Je kan fietsen, dansen en wandelen. Je kan cursus volgen en nieuwe dingen leren. Universiteit Derde leeftijd (UDL) op de Campus zorgt ervoor dat je de laatste ontwikkelingen in politiek, cultuur, wetenschap en religie kunt blijven volgen. Er zijn consumentenbijeenkomsten en filmvertoningen. Je kunt meedoen aan Gheelamania en in de Ommegang gaan. Voor elk wat wils. Als je goed gezond en goed te been bent zijn er mogelijkheden genoeg.
Het wordt al iets anders wanneer de gezondheid en/of mobiliteit van jezelf of je partner parten begint te spelen. Je wilt nog zoveel maar ’t lukt minder goed. Mensen worden afhankelijker als is het maar om ergens te geraken. Gelukkig zijn er de buren, vele vrijwilligers, de mindermobielencentrale en de belbus. De buurtgemeenschap is in Geel ook echt actief. Heel wat straten hebben hun straatBBQ, hun straatfeest – en daar is iedere bewoner welkom. Het OCMW kan je warme maaltijden bezorgen. Als het nodig is staat bejaardenhulp en de thuisverpleging voor je klaar. We hebben nu in Geel ook, eindelijk, een dienstencentrum Luysterbos. We hebben er lang moeten op wachten. Waar is de tijd dat Geel een voorloper was in voorzieningen voor bejaarden? Het alarmsysteem voor thuis bijvoorbeeld. In 1975 was Geel er de grote promotor van.
Toen ik in augustus in Zweden was, bezocht ik een rusthuis en sprak ik met bewoners en medewerkers ( niet in het Zweeds hoor ). Ik praatte met welzijnswerkers van een dienst die kan vergeleken worden met ons OCMW. Ik leerde dat de Zweedse “wellness”idee, veel verder gaat dan sauna’s, massages en zonnebanken. Boeiend en om van te leren! Zorg dragen voor de hele gemeenschap – dus ook voor (zorgbehoevende)bejaarden is er een plicht! Een opdracht voor elke gemeente, met sancties bij niet naleving. Er zijn geen wachtlijsten, de zorgen om een verblijf in een rusthuis eventueel niet te kunnen betalen is er niet …
Ik weet het – dit klinkt o, zo gemakkelijk. Alsof het zo eenvoudig is om een beroep (te moeten) doen op anderen. Je geeft een deel van je vrijheid – van je zelfstandigheid af en dat is niet gemakkelijk. Je bent gewoon, om alles zelf te doen, te regelen, te organiseren. Jij hebt je zorgen gemaakt om de kinderen en je kleinkinderen, jij hebt altijd beslissingen genomen en knopen doorgehakt en dan doen anderen dat voor jou en niet altijd met even veel tact – wél met heel veel goede bedoelingen. Alsof jij dat niet meer kan. Wat is het toch plezant dat anderen me, ondanks mijn leeftijd, ondanks mijn “minder kunnen” toch mezelf laten blijven.
Voor sommigen onder ons komt dan de overgang naar het rusthuis. In Geel hebben we er vijf. Vier ervan liggen in St. Dimpna. Onder het toezicht van onze trouwe patroonheilige. Er is Laarsveld, er is het Zusterhof met twee campussen (Hadschot en O.L.Vrouw) en Wedbos. En in Oosterlo staat Huis Perrekes. Daar laten mensen het beste van zichzelf zien. Verzorgenden, verpleegkundigen, koks en poetsvrouwen … iedereen staat er voor je klaar. Iedereen draagt zijn steentje bij om er voor jou een nieuwe thuis van te maken. Wie daar zeker ook een belangrijke rol bij spelen zijn de talrijke vrijwilligers: elke dinsdag zien we de bewoners op de markt, een vijftal Gelenaars verzorgen gebedsdiensten in ’t Wedbos en ’t Laarsveld, bij feestelijkheden zijn er talrijke helpende handen…
En soms, soms weet je het allemaal niet meer. Sommige (dementerende) bewoners (her)kennen hun familie niet meer. En toch… ze blijven bezoeken, er zijn voor hen is o, zo belangrijk.
Huis Perrekes stuurde enkele jaren geleden een nieuwjaarskaart met het volgende tekstje van Joost van den Vondel:
Wat niet kan worden geheeld, moet worden gestreeld”
Die kaart heb ik niet weggedaan. Ze betekent zo veel. Ze herinnert me er telkens opnieuw aan dat we niet altijd moeten denken in termen van opbrengst, winst en resultaat.
Geel zou Geel niet zijn – als de zorg voor mensen geen bijzondere plaats had. Ik ben er zeker van dat het goed toeven is in Geel maar zoals altijd… het kan nog beter!
Chris Geens

TOT VANAVOND VOOR ASWOENSDAG EN BROEDERLIJHK DELEN ???
Kijk nog eens in ons blad van vorige week !!! Kijk de folder nog eens in !!!
Vanavond Aswoensdag met asoplegging in de St.-Amandskerk en Bolivia-avond in de kleine zaal.

gheelamania komt eraan
De teller loopt. Honderden medewerkers, decorbouwers, ontwerpers en nog veel meer andere (beleids)mensen zijn momenteel druk bezig om de Dimpnadagen van mei op een passende wijze voorbereiden. Er zijn de vele opvoeringen van Gheelamania in de Werft en in de tent. Er is de Ommegang en de feestelijke eucharistireviering met de nieuwe bisschop van Antwerpen. En dat moet allemaal gestroomlijnd worden. Omwille van de koude werden de repetities in de grote hallen van het militair domein tijdelijk verplaatst naar schoolokalen, maar ’t gaat door. Ze gaan ervoor !!! Goede moed aan ieder die zijn best doet.

KOFFIESTOP 6 MAART
Tijdens de vastencampagne ‘Nomineer Samuel voor de Nobelprijs voor Duurzame Ont-wikkeling’ organiseren heel wat parochies solidaire maaltijden. Stuk voor stuk zijn ze een teken van solidariteit met het Zuiden. Het zijn samenkomsten van mensen die de campagne van Broederlijk Delen inhoudelijk en financieel steunen. Maar mensen gaan ook samen aan tafel omdat het een mooi symbool is van de wereld die ze willen: een plaats waar het goed is om te leven voor iedereen. In die zin is deelname aan een sobere maaltijd ook een ‘politieke’ daad. Dit jaar plaatsen we met onze campagne Bolivia in de kijker. Maar ook wanneer we aan de winkeldeur even een “bakje troost” willen drinken, een fijne tas koffie, dan stellen wij een goede daad, een dat van solidariteit. 6 Maart aan de deur van de Colruyt ??? Doe je mee??? De hele namiddag lang.

TENAARDVERLICHT
Op zaterdag 27 februari kan je genieten van ‘Tenaardverlicht’.
Vanaf 19.00 u. zijn er wandelingen, historische vertellingen, attracties allerhande, her en der een hapje en een drankje. Het centrale vertrekpunt is de lichtmet op de kanaaldijk, ter hoogte van de bloemmolens, maar je kan onderweg al aansluiten op één van de wandelingen die feeëriek zullen verlicht zijn. Ten Aard wordt voor de tweede keer voor één avond het lichtdorp bij uitstek.
Om 19.00 u. vertrekt er ook een toeristentreintje aan de kerk.
Rond 22.00 u. verzamelen we aan het kanaal voor de apotheose. De groep ‘yellow nutz’ zal ons verbazen.
Deelname is gratis. Het programma en de wandelroutes staan op onze website: www.tenaardverlicht.be

Archief

Deze Week

Week 52 Week 01 Week 02 Week 03
Week 04 Week 05 Week 06    
         

Externe Links